Don Fulsom: Nikson je bio gej

S obirom za šta je sve Ričard Nikson bio optuživan, teško da se može vjerovati da postoji još neki skelet iz njegovog ormara. Međutim, čini se da postoji
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 20:47h

Bombardovao je Kambodžu, zagovarao antisemitizam i pričao sirove viceve na račun ženskog roda u Bijeloj kući. I, naravno, lagao je naciju o svojoj umešanosti u aferi Votergejt i otišao u istoriju kao najprevrtljiviji i najmračniji američki predsjednik.

S obirom za šta je sve Ričard Nikson bio optuživan, teško da se može vjerovati da postoji još neki skelet iz njegovog ormara. Međutim, čini se da postoji.

Nova biografija Dona Fulsoma, novinara iz Vašingtona koji je izvještavao u vrijeme Niksonove vladavine, sugeriše da je 37. predsjednik SAD imao ozbiljne probleme sa pićem, da je tukao svoju ženu i da je - dok nije bio inaugurisan 1969. godine - imao veze sa mafijom dvije decenije ranije, uključujući kuma iz Nju Orleansa Karlosa Marčela, tadašnjeg najmoćnijeg mafijaša u Americi.

Međutim, najsmjelija optužba glasi da je homofobični Nikson možda i sam bio homoseksualac. Ukoliko je to istina, ono bi pružilo fantastično uvid u motive i ponašanje ozloglašenog i tajanstvenog političara.

Veza sa Bebeom Rebozom

Fulsom tvrdi da je moguće da je Nikson imao aferu sa svojim najboljim prijateljem i povjerenikom, špekulantom sa Floride koji je imao veze sa mafijom i bio još prevejaniji od Niksona - Čarlsom Bebeom Rebozom.

Knjiga „Niksonove najmračnije tajne“ izlazi idućeg mjeseca - igrom slučaja u isto vrijeme sa izlaskom novog filma u režiji Klinta Istvuda o još jednom neotkrivenom homoseksualcu među moćnicima XX vijeka iz Vašingtona u britanskim bioskopima.

Međutim, dok je šef FBI-ja Džej Edgar Huver, koga u Istvudovom filmu igra Leonardo di Kaprio, navodno imao vezu sa svojim besprekornim zamjenikom Klajdom Tolsonom, Niksonov tajanstveni partner bio je drugačiji lik.

Bebe Rebozo bio je oniži, crnomanjasti, zgodnjikavi biznismen kubansko-američkog porijekla sa istorijeom neuspješnih veza sa ženama i bliskim vezama sa mafijaškim bosovima iz Majamija.

Morao da uči da ljubi suprugu

Fulsom je koristio nedavno otkrivena dokumenta i izjave svjedoka - uključujući agente FBI-ja - koji su bacili novo svijetlo na dugogodišnje sumnje koje su postojale među osobljem Bijele kuće da je Nikson bio možda nešto više nego samo dobar prijatelj sa Rebozom.

On tvrdi da je Niksonova veza sa suprugom Pet, sa kojom je bio u braku 53 godine, bila samo paravan. Alkoholičar, koga su zaposleni u Bijeloj kući zvali „naša pijanica“, Nikson je imao običaj da Prvu damu naziva „j.... kučkom“ i tukao je prije, za vrijeme i poslije mandata, kaže Fulson.

Par je imao odvojene spavaće sobe u Bijeloj kući – i u Ki Biskejnu, ekskluzivnom ljetovalištu u blizini Majamija gdje je Niskon provodio odmore, Pat Nikson nije spavala ni u istoj zgradi. Rebozi je, pak, bio u prvoj kući do Niksonove.

Fulsom tvrdi da je jedan od bivših vojnih saradnika Niksona imao tajni zadatak da „nauči predsjednika kako da ljubi svoju suprugu“ kako bi izgledali kao uvjerljiv par.

Bonus video: