Očekuje se repriza sahrane „oca nacije“

Državni mediji su samo javili da će nacionalni pomen za Kim Džong Ila početi sjutra popodne i da će uključivati artiljerijsko salutiranje, tri minuta ćutanja i sirene
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 20:57h

Sjeverna Koreja nije unaprijed dala nikakve detalje o današnjoj sahrani njihovog „dragog vođe“ koji je vladao posljednjih 17 godina i nije pozvala strane delegacije da prisustvuju ceremoniji, prenijela je agencija Frans pres.

Međutim, analitičari smatraju da će režim, kao što je bio slučaj 1994. kada je umro otac Kim Džong Ila, iskoristiti događaj za podupiranje lojalnosti novom lideru i najvjerovatnije za tu priliku mobilisati stotine hiljada ljudi.

Ožalošćeni građani su se, plačući i jecajući, udarali u grudi i padali na koljena dok je 1994. odar predsjednika Kim Il Sunga, prekriven crvenom zastavom i ukrašen bijelim magnolijama, nošen ulicama Pjongjanga.

Ali čak i dok su tog vrelog ljetnjeg dana oplakivali vođu koga su zvali „ocem“, počeli su se zaklinjati na vjernost njegovom sinu nasljedniku, Kim Džong Ilu, koji je izgledao svečano i ozbiljno u tamnoplavom odijelu sa crnom trakom oko lijeve ruke.

Isti dekor, različito godišnje doba: slični izlivi tuge se očekuju dok bude sahranjivan Kim Džong Il tokom ceremonije koja će trajati danas i sjutra. Kao i 1994, događaj će biti pomno praćen kako bi se naslutilo ko će dobiti vlast, a ko izaći iz milosti za vrijeme narednog lidera, mladog Kim Džong Una.

"Prvo vojska" i na sahrani

Međutim, ova sahrana državnika će vjerovatno imati obilježja Kim Džong Ilove vladavine, uključujući veće prisustvo vojske u čast čovjeka koji je dao primat oružanim snagama u okviru svoje politike „prvo vojska“, naveo je Asošiejtid pres.

Kim je značajne prilike proslavljao bogatim paradama sa preciznim koreografijama osmišljenim da pokažu vojnu moć zemlje, poput one koja je održana u oktobru 2010. kada je svijetu predstavio svog sina i izabranog nasljednika.

„Pokazivanje oružja može takođe biti način da se demonstrira da vojska ostaje lojalna procesu nasljeđivanja“, kazao je za AP An Čan Il sa južnokorejskog Svjetskog instituta za studije o Sjevernoj Koreji. „Možda će čak biti priređena i manja vojna parada koja uključuje i avione.“

Kao i njegov otac 1994, Kim Džong Un je izgledao ozbiljno u tamnoplavom odijelu u Mao stilu pored Kim Džong Ilovog odra – ali zasad bez crne trake oko ruke koju je Kim Džong Il tada nosio kao znak da je on glavni ožalošćeni.

Ipak, Džong Unovo držanje tokom dana žalosti za njegovim ocem jasno je pokazalo da je dobro savladao ponašanje koje se očekuje od lidera nacije.

Za sada su detalji o sahrani koja će se održati u ovoj izolovanoj zemlji obavijeni misterijom, ali se pretpostavlja da će kao obrazac poslužiti sahrana Kim Il Sunga.

Osmijeh umjesto namrštenog lica

Kad je „otac nacije“ umro, nije se znalo da li će Sjeverna Koreja poštovati tradicionalne korejske običaje žaljenja ili će slijediti rituale koji su se mogli vidjeti drugdje u komunističkim zemljama.

Ono što se ostatku svijeta činilo kao sjevernokorejski ritual, bio je veoma lična reakcija Kim Džong Ila koji je, sudeći prema njegovoj zvaničnoj biografiji, osmislio svaki detalj sahrane svoga oca.

U biografiji se navodi da je on bio taj koji je predložio da se ogromna sala skupštine gdje je njegov otac radio 20 godina pretvori u mjesto žaljenja – a onda, godinu kasnije, i u stalni hram gdje je još uvijek izloženo balzamovano tijelo Kim Il Sunga.

U biografiji se takođe odaje priznanje Kim Džong Ilu što je prekinuo tradiciju izabravši sliku pokojnog predsjednika iz 1986. na kojoj je nasmijan, umjesto smrknutih slika tipičnih za korejske sahrane.

Do danas, svi portreti koji se nalaze u svakoj zgradi i na reverima gotovo svih Korejaca, prikazuju nasmijanog Kim Il Sunga. A, otkako je Kim Džong Il umro, fotografije istaknute na mjestima oplakivanja širom nacije prikazuju i njega kako se smiješi.

Tokom procesije 1994, jedan automobil sa ogromnim portretom ukrašenim bijelim magnolijama bio je na čelu kolone, zatim je išao odar sa predsjednikovim tijelom, pa falanga policije sa bijelim šlemovima i na motorima u „V“ formaciji.

Slijedili su ih Kim Džong Il i ostali članovi komiteta za sahranu, a oko njih vojnici u džipovima.

Građani su se poređali duž ulica i teatralno jaukali, a mnoge žene su, u znak žaljenja, nosile tradicionalne crne haljine i bijele vrpce u kosi.

Povorka je došla do centralnog trga koji nosi ime Kim Il Sunga, gdje su čekale stotine hiljada ožalošćenih. Odar je obišao trg prije nego što je vraćen u skupštinsku salu kada je ispaljen počasni plotun.

Moguće da će ulicama Pjongjanga slična povorka prolaziti i danas, ali sa simbolom pokojnog lidera, crvenim begonijama nazvanim „kimdžongilijama“ umjesto magnolija i snijegom i mrazem kao pozadinom.

Državni mediji su samo javili da će nacionalni pomen za Kim Džong Ila početi sjutra popodne i da će uključivati artiljerijsko salutiranje, tri minuta ćutanja i sirene lokomotiva i vozila.

Galerija

Bonus video: