Asad sakrio tenkove od posmatrača Arapske lige

Na demonstrante su Vladine snage ispalile suzavac, pokušavajući da ih spriječe da dođu do centra grada
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 21:38h

Desetine hiljada Sirijaca okupilo se juče u Homsu na protestima protiv Bašara al-Asada, ohrabreni prvom posjetom posmatrača Arapske lige tom gradu, nakon što je vojska povukla svoje tenkove poslije bitke u kojoj su u 24 časa poginule 34 osobe.

„Tamo je najmanje 70.000 demonstranata. Oni marširaju ka centru grada, a snage bezbjednosti pokušavaju da ih zaustave. Oni ispaljuju suzavce“, kazao je agenciji Rojters Rami Abdelrahman iz Sirijske obzervatorije za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu.

Posmatrači žele da utvrde da li Asad ispunjava obećanje da će sprovesti mirovni plan za okončanje devetomjesečne beskompromisne represije narodnih pobuna koje su dovele do oružanog ustanka, gurnuvši Siriju na rub građanskog rata.

Na snimku koji je postavljen na Jutjubu mogu se čuti demonstranti kako uzvikuju „želimo međunarodnu zaštitu“. Snimak prikazuje susret na ulici sa posmatračima Arapske lige, u kojem ih pojedini mještani mole da zađu dublje u četvrt Baba Amr gdje su sukobi bili naročito žestoki.

Protesti traju već 9 mjeseci

Na kraju snimka izbila je pucnjava, nakon što je jedan mještanin počeo da viče na posmatrača da ponovi ono što je upravo tada rekao svom nadređenom.

„Rekli ste šefu misije da ne možete preći u drugu ulicu zbog pucnjave. Zašto to niste rekli?“, vikao je muškarac, povukavši neidentifikovanog posmatrača za jaknu. Posmatrač je rekao da nema dozvolu da daje izjave.

Pucnji su se čuli dok su dvojica posmatrača i dvojica muškaraca u naranžastim prslucima stajali usred grupe mještana, jedan od njih je molio članove tima da „dođu i uvjere se; oni nas kolju, kunem se“.

Uoči dolaska posmatrača aktivisti su javili da je i do 12 tenkova viđeno kako napušt Baba Amr.

„Moj dom je na istočnom ulasku u Babu Amr. Vidio sam kako najmanje šest tenkova napušta četvrt oko osam sati ujutru“, kazao je telefonom agenciji Rojters Mohamed Saleh. „Ne znam da li je ostao koji u ovoj oblasti“.

Prema procjenama televizije Al Džazira, 2.000 Sirijaca okupilo se na trgu u Kalidiji, jednom od četiri dijela grada u kojima je zabilježeno krvoproliće.

Oni su zviždali, vikali i mahali zastavama, puštali muziku na zvučnicima i pljeskali. Zbog rizika od krvoprolića, od žena je zatraženo da napuste okupljanje.

Demonstranti su uzvikivali „Nemamo nikoga sem boga“ i „Svrgnuti režim“. Jedan aktivista po imenu Tamir rekao je Rojtersu da demonstranti ne planiraju da napuste trg.

„Pokušali smo da započnemo šetnju do glavne pijace, ali su nam organizatori rekli da se zaustavimo jer je suviše opasno. Niko se ne usuđuje da se spusti do glavnih ulica. Zato ćemo ostati u Kalidiji, ostaćemo na trgu i nećemo ići odavde“.

Bonus video: