Tepco traži 9 milijardi dolara za odštetu žrtvama Fukušime

Japanski ministar trgovine Jukio Edano, zadužen i za energetsku politiku, vjerovatno će zahtjev odobriti već u januaru
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 10:26h

Japanska kompanija Tokyo Electric Power (Tepco) zatražila je od vladinog tijela za finansijsku pomoć dodatnih 690 milijardi jena (8,8 milijardi dolara) za obeštećenje žrtava nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići koja je vlasništvo kompanije.

Kako bi pomogla Tepcou, najvećoj japanskoj kompaniji za distribuciju električne energije, da namiri troškove odštete i čišćenja koji dosežu milijarde dolara, vlada je u novembru pristala putem fonda da uplati pomoć od 890 milijardi jena.

"Preispitali smo procijenjeni iznos odštete, nakon čega je odbor za odštetne zahtjeve donio odluku o dodatnim mjerama za odštetu žrtvama koje su se dobrovoljno evakuisale", saopštio je Tepco, a prenijela agencija Rojters.

Japanski ministar trgovine Jukio Edano, zadužen i za energetsku politiku, vjerovatno će zahtjev odobriti već u januaru, rekao je izvor blizak slučaju.

Sjevero-istok Japana pogodio je 11. marta 2011. zemljotres od 9 stepeni i veliki talasi u kojima je poginulo ili nestalo oko 28.000 ljudi.

Zemljotres i cunami teško su oštetili i nuklearku Fukušima, a zbog isticanja radijacije evakuisano je oko 80.000 stanovnika iz područja oko elektrane.

Bonus video: