Na izborima u Egiptu islamističke stranke potvrdile dominaciju

Stranka Slobode i pravde osvojila je 36,5%, a ultrakonzervativna Salafi al-Nur 28,7% glasova na izborima u trećini od 27 pokrajina
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2011. 10:29h

Glavne islamističke stranke potvrdile su dominaciju u Egiptu osvojivši više od 65 posto glasova u drugoj fazi parlamentarnih izbora organizovanih između 14. i 22. decembra, objavila je u subotu centralna izborna komisija u Kairu.

Stranka Slobode i pravde (PLJ), proistekla iz pokreta Muslimanska braća, osvojila je 36,5 posto glasova, a salafisti iz ultrakonzervativne stranke Salafi al-Nur 28,7 posto glasova na izborima organizovanim u trećini od 27 pokrajina zemlje, posebno Suecu, Asuanu i Gizi.

U prvoj fazi izbora krajem novembra i početkom decembra u Kairu, Aleksandriji i Luksoru, PLJ je dobio 36 posto glasova, a al-Nur 24 posto.

Za 60 mjesta koja se biraju većinskim sistemom u dva kruga u drugoj fazi izbora, izborna komisija je u subotu objavila pobjednike, ne preciziravši njihove rezultate. Prema državnom dnevnom listu Al-Ahram, PLJ je osvojila 40 mjesta, a al-Nur 13.

Kao i tokom prve faze liberali su veliki gubitnici ovih izbora. Stranka Al Vafd, najstarija u zemlji, dobila je 9,6 posto glasova, a Egipatski blok, glavna liberalna koalicija, 7 posto glasova.

Treća faza izbora u posljednjoj trećini pokrajina treba da počne 3. januara. S blizu dvije trećine glasova tokom prve dvije faze islamisti dominiraju skupštinom koja bi trebala po prvi put da zasijeda 23. januara.

PLJ smatra da ima pravo na sastavljanje vlade, ali vojska, koja vodi zemlju od pada Hosnija Mubaraka u februaru i premijer kojeg je imenovala, već su najavili da parlament neće imati ovlašćenja da imenuje ministre.

Galerija

Bonus video: