U dvije jake eksplozije u glavnom gradu Sirije poginulo 30 ljudi

Vlada u Damasku tvrdi da iza nemira u zemlji, koji traju od sredine marta, stoje teroristi i naoružane bande
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 12:29h

U dvostrukom bombaškom napadu na zgrade bezbjednosne službe u Damasku poginulo je 30, a povrijeđeno 55 ljudi, većinom civila, javio je libanski TV kanal Al Manar.

Al Manar, koji je u vlasništvu moćne libanske siitske partije i militantnog pokreta Hezbolah, regionalnog saveznika Sirije, navodi da je ove informacije dobio od svojih dopisnika sa terena, prenio je Rojters.

Sirijska državna televizija ranije danas je javila da je u napadima, izvedenim automobilima-bombama, poginulo nekoliko ljudi, uglavnom, civila, a da preliminarna istraga pokazuje da je za njih odgovorna Al-Kaida.

Vlada u Damasku tvrdi da iza nemira u zemlji, koji traju od sredine marta, stoje teroristi i naoružane bande, a juče je, u pismu upućenom Ujedinjenim nacijama, saopštila da je od početka ustanka protiv režima predsjednika Bašara al-Asada ubijeno više od 2.000 pripadnika vojske i snaga bezbjednosti.

Prema podacima UN, u nasilnom gušenju antirežimskih protesta u Siriji ubijeno je više od 5.000 ljudi. Današnji napadi prvi su ove vrste u Damasku od početka antirežimskih protesta, a izvedeni su dan pošto je u Siriju stigao prvi tim posmatrača Arapske lige koji će pratiti sprovođenje mirovnog plana za okončanje nasilja u ovoj zemlji.

Sirijski režim je u novembru prihvatio plan Arapske lige u skladu sa kojim treba da okonča borbe, povuče vojsku iz stambenih kvartova, oslobadi političke zatvorenike i započne dijalog sa opozicijom, a juče je u Damask stigla prethodnica posmatračke misije koja će pripremiti teren za dolazak ostalih stručnjaka.

Posmatrački tim od 150 članova u Siriju će vjerovatno biti poslat do kraja decembra.

Galerija

Bonus video: