Aung San Su Či prijavila stranku za izbore

Izbori u novembru 2010. bili su prvi od izbora 1991. na kojima je Nacionalna liga za demokratiju ubjedljivo pobijedila i koje vojna hunta nije priznala
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 07:53h

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Či zvanično je danas prijavila svoju stranku za izbore u Mjanmaru, vrativši se tako na političku scenu svoje zemlje.

Aung San Su Či odlučila je prošlog mjeseca da se formalno vrati u politiku, nakon reformi koje je sprovela vojna vlast u zemlji.

Njena stranka Nacionalna liga za demokratiju registrovana je u izbornoj komisiji u prijestonici Nejpjido.

Ta partija bojkotovala je prošlogodišnje izbore zbog restriktivnih pravila koja su, pored ostalog, spriječila Aung San Su Či da se na njima kandiduje. Vlada je u međuvremenu ukinula mnoge restrikcije.

Nacionalna liga za demokratiju diskvalifikovana je zbog bojkotovanja izbora.

Aung San Su Či bila je u kućnom pritvoru ukupno 15 godina, a na slobodu je puštena poslije prošlogodišnjih izbora

Datum izbora još nije poznat, a predsjednik izborne komisije Tin Aje je prošle sedmice izjavio da će vlada datum objaviti tri mjeseca prije glasanja i tako dati dovoljno vremena kandidatima za kampanju.

Povratak Nacionalne lige za demokratiju na političku scenu daće vladi Mjanmara veći legitimitet u zemlji i u svijetu. Mjanmarske vlasti već su dobile pohvale međunarodnih posmatrača i SAD za sprovođenje reformi.

Tokom posjete Mjanmaru ranije ovog mjeseca, američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da želi da se uvjeri da će budući izbori biti "slobodni, pravični i vjerodostojni u očima naroda".

Izbori u novembru 2010. bili su prvi od izbora 1991. na kojima je Nacionalna liga za demokratiju ubjedljivo pobijedila i koje vojna hunta nije priznala.

Aung San Su Či bila je u kućnom pritvoru ukupno 15 godina, a na slobodu je puštena poslije prošlogodišnjih izbora. Nobelovu nagradu za mir dobila je 1991.

Bonus video: