Propalo "Kinesko proljeće", seljačka buna ugušena

Stanovnici kineskog sela Vukan danima su vilama i motikama odolijevali policiji i Partiji u pobuni protiv nelegalne prodaje njihove zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 15:22h

Zasad ipak neće biti ništa od kineskog proljeća koje su naslućivali analitičari u pobuni sela Vukan (Wukan) protiv komunističkih vlasti jer je pobuna koja je počela u septembru, a eskalirala prije deset dana, juče okončana.

Stanovnici ovog sela na jugu Kine, četiri sata vožnje od granice s Hong Kongom, koje ima 13.000 stanovnika, pobunili su se jer su im lokalnei vođe Komunističke partije prodali zemlju građevinskim tajkunima, i to za velike pare, 156 miliona dolara.

Prodato zemljište se prostire na nekoliko stotina hektara i zapravo je zajedničko vlasništvo stanovnika, a na jednom se dijelu čak nalazi i glavo seosko groblje. Stanovnici nijesu znali da je njihova zemlja prodata sve dok nisu na terenu počeli građevinski radovi.

Protesti su eskalirali nakon što je u policijskoj stanici 9. decembra umro jedan od vođa pobune Đu Jinbo. Policija tvrdi da je ovaj 42-godišnjak doživio srčani udar, a oni koji su vidjeli tijelo, među njima i ćerka žrtve, kažu da je prekriveno modricama i ozljedama, što govori o metodima koje je policija primijenila u dobijanju iskaza vođe pobunjenika.

Ovako ponašanje policije je izazvalo bijes ostalih pobunjenika, oko mjesta su bile postavljene barikade, stanovnici su izašli na ulice s motikama i vilama, bijesni na korumpiranu Partiju koja im otima zemlju naslijeđenu od đedova. Vlast je reagovala vrlo oštro, bilo je i vodenih topova i suzavca, selo je vojska potpuno blokirala, prekinuta je i veza s internetom, nije bilo saobraćaja, pa su stanovnici desetak dana živjeli od zaliha u samom selu.

Prema onome što kaže Jang Semao, organizator protesta koji je pregovarao, vlasti su pristale na zahtjeve sela na početku protesta. "Ako to ne ispune, protestovaćemo ponovo – kaže. U ime vlasti pregovarao je Ženg Jangđiong, vođa Partije u toj pokrajini, koji je bio uvrijeđen i začuđen što se demonstranti nijesu obratili “ovako odgovornim vlastima umjesto stranim medijima”.

" Ako možete da vjerujete stranim medijima, onda se svinje mogu popeti na drvo. Vjerujete pokvarenim stranim medijima? Potpuno ste pomiješali dobro i zlo – rekao je ovaj partijski lider. Obećao je i istragu o smrti vođe pobune kao i puštanje uhapšenih pobunjenika.

Seljani su tražili čak i demokratski reizbor lokalnih vlasti. Sve informacije o pobuni u selu Vukan vlasti su skinule s interneta jer se vlast očito boji širenja pobune u druge krajeve Kine. Zemlja se, naime, otima i u drugim djelovima Kine, ne samo u Vukanu.

Bonus video: