Kuba ukida zabranu putovanja

"Kuba 'normalizuje' svoje odnose sa Kubancima koji su napustili zemlju i to uključuje ukidanje svih zabrana", rekao je analitičar Hesus Arboleha
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 13:19h

Kubanski predsjednik Raul Kastro će u petak ukinuti zabranu putovanja koja je skoro 50 godina spriječavala većinu Kubanaca da putuje u inostranstvo, javlja agencija Tanjug.

"Kuba 'normalizuje' svoje odnose sa Kubancima koji su napustili zemlju i to uključuje ukidanje svih zabrana", rekao je analitičar Hesus Arboleha, povodom najave da će Kastro u petak tokom obraćanja Nacionalnoj skupštini saopštiti odluku o ukidanju zabrane putovanja.

Da bi legalno putovali u inostranstvo, Kubanci moraju da pribave veoma skupu dozvolu za izlazak iz zemlje i putnu ispravu, prenio je AFP, podsjećajući na činjenicu da prosječna plata na Kubi iznosi oko 20 dolara.

Za legalno putovanje u inostranstvo, Kubanci, kojima je prosječna plata oko 20$, moraju da pribave veoma skupu dozvolu za izlazak iz zemlje i putnu ispravu

Dozvola za izlazak, koja se izdaje na 30 dana, može biti obnovljena 10 puta, a isto tako zahtjev za njenim dobijanjem može biti i odbijen.

Kubanci koji ostanu u inostranstvu posle isticanja datuma važenja dozvole, bivaju proglašeni "dezerterima".

Kubanski zakon, takođe, poznaje i kategoriju "stalni emigranti" kojima se zabranjuje povratak u zemlju, a imovina biva zaplijenjena odmah po napuštanju Kube.

Kubanski zakon poznaje i kategoriju "stalni emigranti", kojima se zabranjuje povratak u zemlju, a imovina im biva zaplijenjena odmah po napuštanju Kube

Mediji prenose da bi, osim ukidanja zabrane, mogla da se promijeni i odredba kojom se sa 11 mjeseci, dozvoljeni boravak u inostranstvu produžava na dvije godine.

Time bi se ukinuo i status "stalni emigrant" kojima bi bio dozvoljen povratak kući, a imovina vraćena.

Osamdesetogodišnji Raul Kastro je ranije ocijenio da će ukidanje ograničenja putovanja značiti i očuvanje "ljudskog kapitala koji je stvorila revolucija".

Galerija

Bonus video: