Predsjednik Južne Koreje nada se stabilnosti u Sjevernoj Koreji

Mediji tvrde da je smrt Kim Džong-ila izazvala čitavu seriju prirodnih fenomena, uključujući misteriozni sjaj na vrhu jedne planine i vrlo glasno pucanje leda na jezeru
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 07:51h

Predsjednik Južne Koreje Li Mjung Bak izrazio je nadu da će situacija u Sjevernoj Koreji ostati stabilna, ali je naveo da će južnokorejske trupe na teško militarizovanoj granici dvije zemlje i dalje biti u pripravnosti.

Vojska Južne Koreje je u ponedjeljak stavljena u stanje visoke pripravnosti pošto je javljeno da je umro sjevernokorejski vođa Kim Džong-il.

Kako je saopšteno iz predsjedničke rezidencije u Seulu, Li Mjung Bak je poručio sjevernom susjedu da njegova zemlja "nije neprijatelj" uprkos stavljanju trupa na granici u stanje pripravnosti.

Svi signali iz izolovane Sjeverne Koreje ukazuju da prenos vlasti na Kim Džong-una, sina i nasljednika Kim Džong-ila, protiče glatko.

Američki i južnokorejski zvaničnici kažu da nema neoubičajenih pokreta trupa ili razmještanja novih trupa duž granice dvije zemlje.

"Ovaj prenos vlasti, kako se čini, protiče relativno glatko, i mi se nadamo da će tako i ostati", izjavio je portparol Pentagona Džon Litl. Prema njegovim riječima, američkim trupama u Južnoj Koreji nije povišeno stanje pripravnost.

U Sjevernoj Koreji nastavlja se oplakivanje Kim Džong-ila, koji je preminuo u subotu, a mediji njegovog sina Kim Džongu-una nazivaju "izvanrednim vođom".

Glavni list u zemlji Rodong Šimun pozvao je stanovništvo u dugom uvodniku da se "okuplja, okuplja i okuplja iza velikog druga Kim Džong-una i vjerno podrži njegovo vođstvo".

Prema pisanju tog lista, Kim Džong-un je "izvanredan lider (komunističke) partije, vojske i naroda, i veliki je nasljednik".

Mediji takođe tvrde da je smrt Kim Džong-ila izazvala čitavu seriju prirodnih fenomena, uključujući misteriozni sjaj na vrhu jedne planine i vrlo glasno pucanje leda na jezeru.

Desetine hiljada građana na ulicama izražava tugu zbog smrti Kima, koji je vodio Sjevernu Koreju 17 godina kao direktni nasljednik svog oca Kim Il Sunga, osnivača sjevernokorejske države.

Tokom vladavine Kim Džong-ila zemlja se borila sa glađu i izazivala zaprepašćenje kod Južne Koreje, SAD i njenih saveznika zbog uporne težnje da napravi atomsku bombu, što joj je, kako se tvrdi, i pošlo za rukom.

Bonus video: