Doživotni zatvor za nekadašnje političke lidere u Ruandi

Tribunal za Ruandu osudio je danas na doživotni zatvor lidere nekadašnje vladajuće stranke Hutua u Ruandi za učešće u genocidu 1994. godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 16:04h

"Vijeće jednoglasno osuđuje Matjea Ngirumpatsu", bivišeg predsjednika Nacionalnog republikanskog pokreta za demokratiju i razvoj "na doživotni zatvor", rekao je sudija i dodao da je na istu kaznu osuđen i nekadašnji zamjenik predsjednika stranke Eduar Karemera.

Ngirumpatsa i Karemera proglašeni su krivim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid zato što nisu spriječili niti su osudili zločine koje su 1994. godine počinili pripadnici podmlatka njihove stranke Interahamve.

Prema presudi, 11. aprila 1994. godine počeo je udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bilo istrijebljenje Tutsa. Tog dana i sjutradan, piše u presudi, pripadnicima Interahamve podijeljeno je oružje u hotelu "Diplomat" u Kigaliju uz saglasnost Ngirumpatse.

"U toj etapi genocida, bilo je predvidljivo da će to oružje biti upotrijebljeno za ubijanje Tutsa", navodi se u presudi i dodaje da su u udruženi zločinački poduhvat bili uključeni zvaničnici prelaznih vlasti, politički lideri, zvaničnici Interahamvea kao i uticajni poslovni ljudi.

Udruženi zločinački poduhvat nastavljen je, prema presudi, do sredine jula 1994. godine.

Sudije su ukazale i da prelazna vlada nikada nije pozvala stanovništvo da pravi razliku između nenaoružanih civila i pobunjenika. To dokazuje, kako su istakli, da je ta vlada "implicitno odobrila" genocid nad Tutsima.

Prema podacima UN, oko 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika manjinske zajednice Tutsa i umjerenih Hutua, ubijeno je u genocidu izvršenom od aprila do jula 1994. godine u Ruandi. Zločin su isplanirali i izvršili ekstremisti, pripadnici većinske zajednice Hutua.

Bonus video: