Odbrana Bredlija Meninga počinje izlaganje

Godinu i po dana nakon što je, prema optužnici, ilegalno proslijedio dokumenta američke vlade sajtu Vikiliks, advokati Bredlija Meninga počeće danas da iznose dokaze u njegovu odbranu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 15:32h

Bivši analitičar vojne obavještajne službe, optužen za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj istoriji, vjerovatno neće svjedočiti šestog dana preliminarnog ročišta u vojnom sudu u bazi Fort Mid nedaleko od Vašingtona.

Tužilaštvo je izlaganje završilo u utorak. Cilj ročišta je da se utvrdi da li će vojni sud pokrenuti suđenje po 22 tačaka optušnice koje se Meningu stavljaju na teret.

Vlada želi da se Mening nađe na sudu zbog pomaganja neprijatelju i još 21 optužnice. Ako suđenja bude, 24-godišnji Mening mogao bi da bude osuđen na doživotni zatvor.

Advokati odbrane malo su otkrili o svojoj strategiji od Meningovog hapšenja u maju 2010. u Iraku. Ipak, nagoviješteno je da će vladini svjedoci reći da je Mening agresivan i problematičan mladić koji nije ni trebalo da ima pristup povjerljivom materijalu, kao ni da bude poslat u Irak.

Advokati će istaći i nizak stepen bezbjednosti na Meningovom radnom mjestu u Bagdadu gdje su vojnici igrali video igre, slušali muziku i gledali filmove na računarima namijenjenim povjerljivim informacijama.

Time će nagovijestiti da su i drugi vojnici koristili računare sa dokazima o navodnim zločinima.

Svjedoci tužilaštva koji su služili sa Meningom rekli su da je on bio dobro obučen u oblasti propisa koji zabranjuju širenje povjerljivih informacija.

Specijalni agent, istraživač za kompjuterski kriminal Dejvid Šejver posvjedočio je da je našao više od 10.000 diplomatskih depeša i drugog osjetljivog materijala na radnom kompjuteru Bredlija Meninga. On je takođe našao dokaze da je neko koristio taj kompjuter da ubrza preuzimanje tih depeša sa očiglednom namjerom da ih "negdje pošalje".

Adrian Lamo, haker i bivši osuđenik i navodni Meningov internet saučesnik koji je kasnije postao vladin doušnik, u utorak je posvjedočio da je istražiteljima dao podatke o četovanju iz maja 2010. u kojem je Mening navodno "sve priznao".

Među materijalom za čije se otkrivanje Mening optužuje njima su izvještaji sa ratišta u Iraku i Avganistanu, diplomatske depeše, vojni video u kome se vidi američki helikopterski napad u kome je ubijeno 11 ljudi i druga dokumenta.

Od hapšenja, Mening se nalazi u vojnom zatvoru u bazi mornaričkog korpusa Kvantiko u Virdžiniji.

Bonus video: