Kim Džong-Un će dijeliti vlast sa vojskom i ujakom

To je prvi znak da Sjeverna Koreja kreće pravcem koji su mnogi predvidjeli, odnosno da će njom po prvi puta otkako je osnovana, 1948. godine, vladati grupa ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 12:22h

Sjeverna Koreja će, nakon smrti Kim Džong-Ila, umjesto diktature jednog čovjeka uspostaviti kolektivnu vlast, iako će njegov neiskusni sin biti na čelu vladajuće strukture, objavio je izvor blizak Pjongjangu i Pekingu.

Izvor je dodao da je vojska, koja želi razviti nuklearni arsenal, obećala vjernost Kim Džong-Unu koji preuzima čelo komunističke dinastije koja vlada zemljom od utemeljenja Sjeverne Koreje, nakon Drugog svjetskog rata.

To je prvi znak da Sjeverna Koreja kreće pravcem koji su mnogi predvidjeli, odnosno da će njom po prvi puta otkako je osnovana, 1948. godine, vladati grupa ljudi.

I Kim Džong-Il i njegov otac Kim Il-Sung su bili svemoćni, nedodirljivi, autoritarni vladari te izolovane azijske države.

Stanje u Sjevernoj Koreji čini se stabilnim otkako je vojska podržala Kim Džong-Una, rekao je izvor.

"To je vrlo malo vjerovatno", odgovorio je izvor na pitanje o mogućnosti vojnog udara. "Vojska je obećala odanost Kim Džong-Unu", dodaje isti.

Kolektivno rukovodstvo uključivaće Kim Džong-Una, njegovog ujaka i vojsku, rekao je izvor.

Džang Song-Taek (65), pašenog pokojnog vođe i ujak Kima mlađeg, smatra se vladarem iz sjenke, zajedno sa svojom suprugom Kim Kjong-Hui, sestrom Kim Džong-Ila.

Sličnu ulogu imaće i Ri Jong-Ho, zvijezda u usponu sjevernokorejske vojske, šef nuklearnog programa i general najvišeg ranga.

Kim mlađi, koji je u kasnim dvadesetim godinama, ima svoje pristalice, ali nije dovoljno jak da bi konsolidovao svoju vlast, kažu analitičari.

Bonus video: