Ovo je novi vođa Sjeverne Koreje: Nema vojnog iskustva i voli košarku

Kada je njegov otac doživio moždani udar, shvatio je da neće živjeti vječno, pa je odlučio da izgradi čvrste temelje daljnjoj vladavini dinastije
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 19:55h

Kim Jong-un, najmlađi sin i nasljednik "dragog vođe", za mjesto na čelu države počeo je da se priprema prije dvije godine.

Kada je njegov otac doživio moždani udar, shvatio je da neće živjeti vječno, pa je odlučio da izgradi čvrste temelje daljnjoj vladavini dinastije.

O sjevernokorejskom prijestolonasljedniku se zna vrlo malo.

Star je između 27 i 29 godina, studirao je Švajcarskoj. Prema nekim izvorima, Kim Jong-un veliki je obožavatelj košarke.

Zanimljivo, Jong-un prema prvim planovima nije trebao da naslijedi svog oca Kim Jong-ila na čelu države, već je ta čast trebala pripasti starijem polubratu Kim Jong Nimmedu.

Ali nakon što je Kim Jong Nimmed uhvaćen s lažnim pasošem na putu za Diznilend Japanu, izgubio je svaku šansu za preuzimanje vladajuće dinastije.

Zbog sramote starijeg polubrata, u prvi plan je gurnut mlađi Kim Jong-un.

Redovno je počeo da se pojavljuje uz svoga oca na javnim okupljanjima, primao počasti sjevernokorejskih lidera, čak su kružile glasine da se podrvrgnuo plastičnim operacijama kako bi što više ličio na svog djedu, Kim Il Sungu - utemeljivača Sjeverne Koreje.

Iako bez ikakvog vojnog iskustva, Jong-un je u jesen 2010. postao general s četiri zvjezdice.

Vojne zasluge Jong-unu osigurale su poziciju potpredsjednika Centralnog vojnog komiteta vladajuće Radničke partije.

Galerija

Bonus video: