Sirija pristala na dolazak posmatrača iz Arapske lige

U nedjelju je Jusef ben Alaui, član ministarskog odbora za sprovođenje arapskog plana, najavio da bi Sirija protokol mogla da potpiše "u sljedeća 24 sata"
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 14:15h

Sirija je pristala na dolazak arapskih posmatrača, u skladu s arapskim planom izlaska iz krize koji je Damask prihvatio, ali ga nikad nije primijenio.

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova, Fajsal al-Makdad, potpisao je dokument o zaštiti civila koji predviđa raspoređivanje arapskih posmatrača u Siriji, javio je AFP.

Uz Makdada, dokument je u sjedištu Arapske lige u Kairu parafirao zamjenik generalnog sekretara te organizacije, Ahmed ben Heli.

U nedjelju je omanski ministar vanjskih poslova, Jusef ben Alaui, član ministarskog odbora za sprovođenje arapskog plana,

Damask je ranije prihvatio plan Lige za izlazak iz krize, ali ga nikad nije sproveo

Stotine pristalica predsjednika Bašara al-Asada se počelo okupljati na centralnom trgu u Damasku, osuđujući sankcije koje je Siriji nametnula Arapska liga.

U četvrtak je Rusija Savjetu bezbjednosti UN neočekivano predstavila prijedlog rezolucije koji dosad najoštrije osuđuje nasilje u Siriji, a taj je prijedlog u ponedjeljak podržala i Kina

Moskva i Peking, stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, dosad su se protivile rezoluciji zapadnih zemalja kojom se Damasku prijeti sankcijama ako ne prekine krvavo gušenje protesta u kojima je u devet mjeseci poginulo 5.000 ljudi, prema podacima iz UN.

No, u četvrtak je Rusija Savjetu bezbjednosti UN neočekivano predstavila prijedlog rezolucije koji dosad najoštrije osuđuje nasilje u Siriji, a taj je prijedlog u ponedjeljak podržala i Kina.

Galerija

Bonus video: