Štros-Kan na konferenciji u Kini

U svom govoru na konferenciji koju je organizovala kineska internet kompanija NetEase.com, Stros-Kan nije spominjao svoje hapšenje iz maja ili ostavku na mjesto direktora
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 13:01h

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan započeo je danas svoj povratak u javni život govorom na poslovnoj konferenciji u Pekingu, nakon izbijanja skandala oko njegovog hapšenja u Njujorku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

U svom govoru na konferenciji koju je organizovala kineska internet kompanija NetEase.com, Stros-Kan nije spominjao svoje hapšenje iz maja ili ostavku na mjesto direktora MMF-a, prenijela je agencija AP.

Parnica protiv njega obustavljena je u avgustu, jer je kredibilitet osobe koja ga je tužila doveden u pitanje.

Stros-Kan je pozvao na dublju integraciju Evropske unije i formiranje zajedničkog budžeta da bi Unija mogla lakše da premješta novac širom kontinenta u cilju smanjenja finansijskog pritiska. On je dodao da mjere koje su evropski lideri dosad preduzeli nisu dovoljne da riješe ekonomsku krizu u Evropi.

"Potreban nam je Evropska unija koja bi bila prava unija. To je jedini način da se kriza riješi", ukazao je Štros-Kan.

Bez odlučne akcije, moguće je da Evropa u narednih pet do sedam godina neće ostvariti privredni rast, ocijenio je on.

Cijenjeni ekonomista i član savjetodavnog komiteta u okviru centralne banke Kine, Li Daokuej, pohvalio je Štros-Kanov "ogroman doprinos" svjetskoj ekonomiji dok je bio na čelu MMF-a.

"U Kini, mnogi ljudi vas i dalje podržavaju i cijene. U Pekingu ste uvijek dobrodošli", naveo je Li.

Bonus video: