UN kritikuje odnos Izraela prema palestinskim demonstrantima

"Pribjegavanje sili protiv demonstranata mora se svesti na minimum i uskladiti s prijetnjom koju predstavljaju", kazao je Frank la Ru
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 10:25h

Specijalni izaslanik UN o pravu na slobodu mišljenja i izražavanja Frenk la Ru završio je u nedjelju prvu misiju u Izraelu i na palestinskim teritorijama, pozivajući Izrael na suzdržanost tokom palestinskih protesta.

Specijalni izaslanik bio je u palestinskom selu Nabi Saleh u okupiranoj Zapadnoj obali 9. decembra kad je mladog palestinskog demonstranta usmrtilo punjenje suzavca koje ga je pogodilo direktno u lice, a koje je ispalio izraelski vojnik.

"Saznao sam da je mladić ranjen u glavu punjenjem suzavca", ispričao je on na konferenciji za štampu u istočnom Jerusalimu, ističući da "lično nije bio svjedok incidenta".

"Pribjegavanje sili protiv demonstranata mora se svesti na minimum i uskladiti s prijetnjom koju predstavljaju", kazao je on.

Specijalni izaslanik UN bio je u selu Nabi Saleh kad je mladog palestinskog demonstranta usmrtilo punjenje suzavca koje ga je pogodilo direktno u lice

Dvadesetosmogodišnji Mustafa Abderezak al-Tamimi preminuo je u bolnici od povreda glave.

Sudjelovao je u nedjeljnom protestu stanovnika Nabi Saleha.

Vojska je otvorila dvije uporedne istrage.

Prvi rezultati očekuju se 20. decembra.

Galerija

Bonus video: