Svjedok povezao Meninga sa dokumentima datim Vikiliksu

Šejver je posvjedočio je da je našao više od 10.000 diplomatskih depeša i drugog osjetljivog materijala na radnom kompjuteru Bredlija Meninga
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 09:22h

Istraživač za kompjuterski kriminal povezao je tokom svog svjedočenja pred vojnim sudom SAD vojnika Bredlija Meninga sa ilegalno proslijeđenim dokumentima američke vlade sajtu Vikiliks, za šta je i osumnjičen.

Specijalni agent Dejvid Šejver je govorio juče, trećeg dana preliminarnog saslušanja u bazi Fort Mid nedaleko od Vašingtona na kome treba da se utvrdi da li će vojni sud pokrenuti suđenje po 22 tačaka optužnice koje se Meningu stavljaju na teret.

Šejver je posvjedočio je da je našao više od 10.000 diplomatskih depeša i drugog osjetljivog materijala na radnom kompjuteru Bredlija Meninga. On je takođe našao dokaze da je neko koristio taj kompjuter da ubrza preuzimanje tih depeša sa očiglednom namjerom da ih "negdje pošalje".

Kako navodi agencija AP, ovo njegovo svjedočenje donijelo je vladi prve čvrste dokaze po kojima se Bredli Mening vezuje sa ogromnom količinom povjerljivog državnog materijala koji se pojavio na sajtu Vikiliks.

Među njima su i izvještaji sa ratišta u Iraku i Avganistanu, diplomatske depeše, vojni video u kome se vidi američki helikopterski napad u kome je ubijeno 11 ljudi i druga dokumenta.

Šejver je rekao da je materijal koji je našao na Meningovom kompjuteru u Iraku sav bio povezan s njegovim profilom i na njegovom korisničkom imenu. On je pregledao kompjutere koje je Mening koristio dok je radio u Bagdadu 2009. i 2010. kao analitičar obavještajnih podataka.

Meningovi advokati nisu ni potvrdili ni demantovili da je on odgovoran za prosljeđivanje tih informacija Vikiliksu. Oni traže od tužilaštva da objasni zašto je Meningu dozvoljeno da ima pristup jako osjetljivim informacijama i poslije incidenata tokom kojih je pokazao vrlo agresivno ponašanje prema svom okruženju

Meningovi advokati nisu ni potvrdili ni demantovili da je on odgovoran za prosljeđivanje tih informacija Vikiliksu. Oni traže od tužilaštva da objasni zašto je Meningu dozvoljeno da ima pristup jako osjetljivim informacijama i poslije incidenata tokom kojih je pokazao vrlo agresivno ponašanje prema svom okruženju.

Jedan od nadređenih koji je mogao da da odgovor na to pitanje je odbio da svjedoči.

Meningovi advokati grade odbranu na tome da je trebalo da njegovi nadređeni u Borbenom timu Druge brigade vide dovoljno znakova upozorenja i da mu uskrate pristup tajnim informacijama mjesecima prije nego što su one procurjele.

Meningu prijeti doživotna robija

Mening (24), koji se pored ostalog tereti za "saradnju s neprijateljem" i "objavljivanje vojnih podataka", mogao bi da dobije doživotnu kaznu zatvora.

On je osumnjičen da je stotine hiljada povjerljivih i osjetljivih dokumenata iz perioda dok je služio u Iraku proslijedio Vikiliksu. Ti dokumenti su doveli u opasnost važne vojne izvore, prema američkoj vladi. Odbrana ima argument da je taj materijal načinio malo ili nikakve štete američkim interesima.

Mening je uhapšen u ljeto 2010. i od tada se nalazi u vojnom zatvoru u bazi mornaričkog korpusa Kvantiko u Virdžiniji.

Saslušanje se održava u bazi Fort Mid kod Vašingtona i moglo bi da traje još nekoliko dana. Vojska navodi da će trajati možda još nekoliko nedjelja dok se ne odluči da li će Mening biti izveden pred vojni sud.

Bonus video: