PREDIVNA EVA EKVAL

Bivša mis Venecuele (28) izgubila borbu sa rakom

Eva Ekval je proglašena misicom 2000. godine, a već sljedeće je predstavljala Venecuelu na globalnom takmičenju ljepote Mis univerzuma
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 19:12h

Bivša mis Venecuele Eva Ekval umrla je u subotu, u bolnici, u Hjustonu, nakon duge borbe sa rakom dojke, prenose svjetski mediji. Ekval je imala samo 28 godina. 

Eva Ekval je proglašena misicom 2000. godine, a već sljedeće je predstavljala Venecuelu na globalnom takmičenju ljepote Mis univerzuma. 

Rak dojke joj je otkriven u februaru, 2010, samo nekoliko mjeseci nakon što je rodila kćerku. 

"Prilikom dojenja sam napipala nešto, ali sam to pripisivala uobičajenim promjenama u trudnoći", ispričala je voditeljka i model u jednom od intervjua, dodajući da je uprkos tome otišla na pregled, kada je saznala da ima tumor. 

Pošto je javna ličnost, Eva je odlučila da se uključi koliko je god to bilo moguće u različite akcije edukacije žena o raku dojke, te mogućoj prevenciji bolesti. Njeno liječenje je dokumentovao fotograf Roberto Mata, a slike na kojima je bez kose, šminke, bez snage i blijeda izašle su krajem 2010. u njenoj knjzi "Fuera de Foco". 

"U početku je bilo teško pomiriti se sa takvom dijagnozom. Potom sam izgubila kosu, počela sam da gubim i na težini. Iako sam bila misica znala sam da takva moja slika nema veze sa ljepotom. Prihvatila sam stvari kakve jesu i, kad imaš rak, niko ne može da očekuje da si lijep", kazala je za BBC nakon objavljivanja knjige.

Tijelo preminule Eve Ekval biće sljedeće sedmice transportovano u Veencuelu, gdje će biti sahranjena. 

Preporučujemo za Vas