Potonula ruska naftna platforma

Ruska naftna platforma potonula je na dalekom istoku pored ostrva Sahalina .Od 67 članova posade poginule su dvije osobe, spašeno je 14 a za ostalima se još traga, javljaju ruske novinske agencije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 10:13h

"Prema informacijama sa mjesta nesreće platforma Kolskaja potpuno je potonula", rekao je na konferenciji za novinare u Južnom Sahalinsku predstavnik ministarstva za vanredne situacije Taimuraz Kasajev.

Agencije prenose da je platforma potonula oko 200 kilometara od obale Sahalina tokom tegljenja od Kamčatke do mjesta gdje trebalo da započne sa bušenjem novog naftnog izvora.

Nakon potonuća iz mora su izvađena tijela dva poginula člana posade, 14 ih je spašeno a za 51 članom posade se još uvijek traga. Pošto platforma u trenutku nesreće nije bila aktivna nije došlo do nikakvog izlivanja nafte.

Ova platforma za bušenje i eksploataciju nafte sagrađena je u Finskoj 1985. i trebalo je da, na mjestu na koje je dovučena,počne sa bušenjem novog izvora koji se nalazi na dubini od 3.500 metara kad je strahovita oluja naišla i potopila je.

Bonus video: