U Tunisu obilježena godišnjica početka protesta

U Sidi Buzidu je otkriven spomenik koji predstavlja Buazizijevu tezgu okruženu praznim stolicama, koje su simbol "arapskih diktatora" svrgnutih sa vlasti
0 komentar(a)
Tunis godišnjica protesta, Foto: Reuters
Tunis godišnjica protesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2011. 19:15h

Hiljade Tunižana među kojima i predsjednik Tunisa Monsef Marzuki okupili su se na ulicama Sidi Buzida, kako bi obilježili godinu dana od početka masovnih protesta koji su doveli do svrgavanja tadašnjeg predsjednika Ben Alija.

Kako navodi agencija Frans pres, Tunižani iz cijele zemlje su u Sidi Buzid došli u zoru, kako bi sa stanovnicima tog grada, u kojem su prije godinu dana počeli protesti protiv tuniskih vlasti, obilježili godišnjicu početka demonstracija.

"Hvala ovom regionu, koji je vjekovima bio marginalizovan, zato što je povratio dostojanstvo tuniškom narodu", rekao je Monsef Marzuki.

Protesti u Tunisu inspirisali su masovne demonstracije u Egiptu i u Libiji, poslije kojih su sa vlasti svrgnuti lideri dvije zemlje

Protesti su se poslije toga proširili na cijelu zemlju, i doveli do svrgavanja Ben Alija koji je na vlasti bio 23 godine.

U Sidi Buzidu je otkriven spomenik koji predstavlja Buazizijevu tezgu okruženu praznim stolicama, koje su simbol "arapskih diktatora" svrgnutih sa vlasti.

"Naš zadatak je da vam vratimo sreću u živote koju su vam despoti oteli. Sidi Buzid mora da bude u istom položaju kao i ostali razvijeni regioni u zemlji", rekao je Marzuki.

Protesti u Tunisu inspirisali su masovne demonstracije u Egiptu i u Libiji, poslije kojih su sa vlasti svrgnuti lideri dvije zemlje.

Bonus video: