Izraelci iz zatvora puštaju još 550 Palestinaca

Izraelski Vrhovni sud odbio je žalbe izraelskih žrtava palestinskih napada protiv oslobađanja 550 palestinskih zatvorenika ovoga vikenda, objavio je izraelski vojni radio.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 12:10h

Ovo potvrđuje odluku Izraelske zatvorske službe da se zatvorenici oslobode u nedjelju, čime bi se do kraja ispunio sporazum o razmjeni zatvorenika u okviru kojeg je oslobođen izraelski vojnik Gilad Šalit. U srijedu je zatvorska služba objavila popis od 550 zatvorenika koji će biti oslobođeni.

Među njima, za razliku od grupe od 477 zatvorenika oslobođenih u oktobru istovremeno sa Šalitom, nema istaknutijih palestinskih boraca, naveli su palestinski izvori.

Advokati izraelskih žrtava u četvrtak su podnijeli žalbu Vrhovnom sudu zahtijevajući da se oslobađanje Palestinaca odloži kako bi se omogućila puna javna rasprava o tom pitanju. Žalbu su podnijele dvije porodice i anti-teroristička organizacija Šurat HaDin, protiveći se oslobađanju zatvorenika koje su nazvali ‘teroristima’.

Vrhovni sud je rekao da ne može intervenisati jer je odluka o oslobađanju zatvorenika politička odluka vlade kao dio razmjene za vojnika Šalita, oslobođenog 18. oktobra. Novu grupu od 544 muškaraca i šest žena, izabrao je Izrael i ona ne uključuje članove Hamasa ili Islamskog džihada.

Govoreći pod uslovom da ostane anoniman, jedan izraelski zvaičnik rekao je za AFP da niko od njih nije "okrvavio ruke".

Bonus video: