Veliki talas nasilja

Vojska se brutalno razračunava sa demonstrantima u Kairu

Tri osobe ubijene su, a najmanje 257 je povrijeđeno juče u cjelodnevim sukobima u Kairu između demonstranata koji se protive vojnoj vlasti i vojnika, usred parlamentarnih izbora na kojima vode islamisti
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 09:11h

Egipatski vojnici uletjeli su na trg Tahrir u Egiptu i počeli da jure i palicama tuku demonstrante koji tamo protestuju protiv moći egipatske armije, primjenjujući na njima upadljivo veću količinu sile.

Drugog dana pokušaja vojske da slomi demonstracije na Tahriru, vojna policija je otvoreno prebijala i muškarce i žene, šamarala starije ljude, a uhapšene oba pola izlagala je elektrošokovima, pokazuju TV snimci, fotografije i iskazi očevidaca.

Vojnici su se takođe peli na zgrade i sa balkona bacali kamere TV snimatelja, ali i kamenice – demonstranti su se, pored ostalog, štitili satelitskim antenama od takvih "projektila".

Jednoj zabrađenoj ženi, koju su oborili na zemlju, vojnici su strgnuli burku.

Procjenjuje se da je tokom dva dana nasilja na Tahriru poginulo devet a povrijeđeno na stotine demonstranata, a trg i okolne ulice koje vode ka obližnjem Parlamentu i zgradi vlade podsjećaju na ratnu zonu.

Vojska je podigla betonske zidove između Tahrira i Parlamenta ali su se sukobi nastavili.

Demonstrantkinja po imenu Aja Emad (24), kojoj su vojnici polomili nos i išcašili ruku, rekla je Asošijeted presu (AP) da su je oni vukli za kosu i šutirali na zemlji a jedan oficir ju je šamarao i mučio strujnim udarima.

Mnogi privedeni, poput Aje Emad, odvučeni su u zgrade Parlamenta i vlade.

Haotične scene na ulicama Kaira ukazuju da je egipatska vojska nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u Egiptu odlučila da sasvim razbije proteste na kojima se traži da ona hitno prebaci vlast na civilne strukture.

Uočljiva razlika u odnosu na novembarske proteste na Tahriru je u tome što u njihovom suzbijanju ovoga puta nije bila angažovana u narodu omražena policija, već isključivo vojska.

To bi, ocjenjuje AP, mogao biti znak novog samopouzdanja vojske, koja smatra da ima široku javnu podršku nakon što je prvi krug izbora pod njenim nadzorom prošao u znaku širokog odziva glasačkog tijela i što je protekao uglavnom mirno.

Ti izbori se takođe smatraju najpoštenijim i najslobodnijim u skorašnjoj istoriji Egipta.

Galerija