Crna rupa će progutati gasni oblak 3 puta veći od Zemlje

Kako se ovaj proces bude odvijao, turbulentna zona oko crne rupe će postati neobično svijetla
71 pregleda 0 komentar(a)
crna rupa, Foto: Eaae-astronomy.org
crna rupa, Foto: Eaae-astronomy.org
Ažurirano: 16.12.2011. 17:05h

Supermasivna crna rupa, poznata kao Sagittarius A-star, iz središta naše galaksije, sprema se da usisa ogromni gasni oblak, prenosi BBC.

Sagittarius je udaljen 27.000 svjetlosnih godina od našeg sunčevog sistema i posjeduje masu koja je četiri miliona puta veća od mase Sunca a "smazaće" oblak koji je tri muta masivniji od Zemlje.

Premda je poznato da crne rupu uvlače sve što je u njihovoj blizini, ovo će biti prva prilika za astronome da vide kako ona "proždire" jedan ovako veliki oblak.

Kako se ovaj proces bude odvijao, turbulentna zona oko crne rupe će postati neobično svijetla, pružajući naučnicima šansu da saznaju više o ovom fenomenu.

Prema pisanju časopisa "Nature", astronomi procjenjuju da će "usisavanje" gasnog oblaka početi sredinom 2013, kada se bude nalazio na 40 milijardi kilometara od super-masivne crne rupe.

Posljednjih sedam godina, brzina oblaka - posmatran pomoću Evropskog velikog teleskopa na Andima, u Čileu, udvostručila se i sada iznosi oko osam miliona kilometara na sat.

Budući da ne sadrži dovoljno materije da bi zadržao svoj oblik, gasni oblak će tokom usisavanja početi da se izdužuje.

"Ideja o astronautu koji se u blizini crne rupe izdužuje poput špagete poznata je iz naučne fantastike", kazao je vođa studije Stefan Gilesen sa Instituta Maks Plank za vanzemaljsku fiziku.

"Sada možemo da vidimo kako se to događa u stvarnosti", dodao je on, navodeći da oblak neće preživjeti to iskustvo.

Naučnici vjeruju da će polovina oblaka biti progutana, dok će druga polovina biti izbačena dalje u svemir.

Ubrzanje izbačene materije, kao i drugi podaci, trebalo bi da naučnicima pruže dragocjene podatke o prirodi crnih rupa.

Bonus video: