daleko od glamura

Djeca robovi uzgajaju pamuk za Victoria's Secret donji veš

Klarisa Kambire (13) jedna je od djevojčica koje su prisiljene na ovakav rad. Kao i većina “robova” na farmama pamuka u Burkini Faso, ona je rođaka zemljoposjednika
55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 18:17h

Najglamurozniji donji veš na planeti koji reklamiraju neke od najseksepilnijih dama na svijetu proizvodi se od pamuka koji u nehumanim uslovima uzgajaju djeca na farmama afričke države Burkina Faso.

Ta djeca su nerijetko i žrtve nasilja - tvrdi agencija “Bloomberg”.

Daleko od glamuroznih modnih pisti Njujorka i Londona, na farmama Burkine Faso pamuk se uzgaja eksploatacijom maloljetnika.

Klarisa Kambire (13) jedna je od djevojčica koje su prisiljene na ovakav rad. Kao i većina “robova” na farmama pamuka u Burkini Faso, ona je rođaka zemljoposjednika.

Klarisa Kambire: žrtva eksploatacije djece

Rođena na Obali Slonovače, nakon razvoda roditelja povjerena je očevim rođacima, koji je već četiri godine prisiljavaju na rad, a živi u zemljanoj kolibi sa svojim rođakom Kambulom koji posjeduje farmu.

Svakoga jutra Kambul je budi vikom. Dok on vozi bicikl do njive, ona hoda pored njega noseći svoju motiku. Ove godine pomogla je da se ručno preore 500 redova za sjetvu, jer Kambul ne može da priušti volove i plug. Ako neko od djece zastane ili uspori zbog velikog napora, farmer viče na njih i udara ih prutom po leđima.

Burkina Faso se nalazi na 181. mjestu od 187 zemalja na listi Ujedinjenih nacija iz 2011. godine.

Na Dan zaljubljenih 2009. godine kompanija “Victoria’s Secret” izbacila je posebnu liniju donjeg veša kupovinom koje se navodno pomaže ugroženim stanovnicima Burkine Faso.

"Victoria's Secret" kampanja za pomoć djeci Burkine Faso: istina ili laž?

Kompanija “Victoria’s Secret” osnovana je 1977. godine u Kaliforniji. Osnovao ju je Roj Rejmond, jer mu je bilo neprijatno da kupuje veš svojoj ženi.

Ranih devedesetih ova firma postala je najveća američka fabrika donjeg veša, vrijedna preko milijardu dolara. Brend "Victoria's Secret" prošle godine je ostvario dobit od 5,9 milijardi dolara.

PR ove kompanije kompanije demantovao je tvrdnje o eksploataciji djece u Burkini Faso, istakavši da se politika kompanije nedvosmisleno protivi izrabljivanju djece.