Nevrijeme usporilo Ruse u spašavanju kitova

U oblasti u kojoj se nalaze kitovi trenutno duva vjetar brzinom od 32 metra u sekundi, a talasi su visoki šest do sedam metara
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 10:30h

Nepovoljni vremenski uslovi u Beringovom moru spriječili su danas brod ledolomac da stigne do Čukotke na dalekom sjeveroistoku Rusije, gdje je stotinjak beluga kitova zarobljeno u ledu, saopštilo je rusko ministarstvo saobraćaja.

"Spasilački brod Rubin čeka poboljšanje vremenskih prilika kako bi obavio misiju oslobađanja kitova zarobljenih u ledu", piše u saopštenju ministarstva.

U oblasti u kojoj se nalaze kitovi trenutno duva vjetar brzinom od 32 metra u sekundi, a talasi su visoki šest do sedam metara, navodi isti izvor.

Guverner Čukotke poslao je juče pismo ruskom ministru saobraćaja Igoru Levitinu i ministru za vanredne situacije Sergeju Šojguu i pozvao ih da pošalju ledolomac da spasi kitove.

U pismu, on je upozorio da bi životinje mogle da ostanu bez hrane, kao i da se led širi i smanjuje površinu vode gdje mogu da dišu.

"S obzirom na vjerovatan nedostatak hrane i na brzinu smrzavanja vode, svim životinjama prijeti iscrpljenost i smrt", napisao je guverner.

Beluga kitovi spadaju u zaštićenu vrstu kitova koji žive na Arktiku. Oni su jedna od tri životinjske vrste, uz polarnog medvjeda i amurskog tigra, koji su dio specijalnog programa zaštite ruskog premijera Vladimira Putina.

Preko 100 kitova zarobljeno u ledu u Beringovom moru >>>

Često se dešava da kitovi budu zarobljeni u ledu, ali je neuobičajeno da se u zamci nađe toliki broj njih istovremeno.

Bonus video: