Ajša Gadafi traži istragu o očevom ubistvu, Putin optužuje Zapad

Advokat Ajše Gadafi, kćerke Moamera Gadafija, izjavio je danas da je pisao tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da bi saznao da li je pokrenuta istraga o ubistvima njenog oca i brata.
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 09:14h

U kopiji pisma koju je Rojter dobio na uvid navodi da se su Moamer i Motasim Gadafi "ubijeni na najužasniji način, nakon čega su im tijela bila izložena i groteskno zlostavljanja, u potpunoj suprotnosti sa islamskim zakonom".

"Slike ovog divljaštva emitovane su širom svijeta, što je mojoj klijentkinji nanijelo ozbiljan emotivni bol", navodi se u pismu advokata Nika Kaufmana.

On je dodao da Ajša Gadafi i članovi njene porodice do danas nijesu dobili nikakvu informaciju iz kancelarije tužilaštva MKS o istrazi o okolnostima pod kojima su počinjena ova brutalna ubistva.

Moamer Gadafi i njegov sin Motasim uhvaćeni su u Sirtu u oktobru, dva mjeseca nakon što su pobunjenici zauzeli glavni grad Tripoli i svrgnuli pukovnika.

Njih dvojica ubijeni su ubrzo poslije zarobljavanja, dok su bili u pritvoru boraca lojalnih novim libijskim vlastima. Okolnosti pod kojima se to desilo nisu detaljno razjašnjenje.

Gadafijave kćerka Ajša u avgustu se sklonila sa ostalim članovima porodice u susjedni Alžir.

Njen advokat je u pismu postavio pitanje da li tužilaštvo MKS-a vodi istragu o umiješanosti novih libijskih vlasti u ubistvo pukovika Gadafija i njegovog sina, kao i o tome da li je Gadafijeva kolona, uoči njegovog zarobljavanja, bila meta vazdušnog napada NATO-a.

Putin optužio SAD za ubistvo Gadafija

Ruski premijer Vladimir Putin optužio je danas specijalne snage SAD da su umiješane u ubistvo svrgnutog libijskog lidera Moamera el Gadafija, navodi AFP.

Ruski premijer je, kako prenosi Interfaks, rekao da su Gadafija ubili iz stranih, uključujući američke bespilotne letjelice.

"Ko je to uradio? Bespilotne letjelice, uključujući američke. Napali su njegov konvoj, zatim radio-vezom preko specijalaca, koji nisu trebalo da budu tamo na teritoriji, potjerali tzv. opozicionare i borce. I ubili ga bez suđenja i istrage", rekao je Putin odgovarajući na pitanja građana.

Putin je, takođe, ocijenio da neprijateljski nastrojene snage na Zapadu, poredeći ga sa Gadafijem, žele da skinu Rusiju sa svjetske scene.

"Rusiju neki žele da gurnu, da se ne miješa, da ne ometa gazdovanje planetom", rekao je Putin, a prenio Itar-Tas.

Govoreći o poređenju sa Gadafijem, koje je iznio američki senator Džon Mekejn, ruski premijer kaže da te izjave nijesu na njegov račun i da je to rečeno na račun Rusije.

"Plaše se našeg nuklearnog potencijala i zato Rusija iritira. Osim toga, sprovodimo nezavisnu spoljnu politiku. To, naravno, nekome smeta", dodao je ruski premijer, naglašavajući da Rusija na Zapadu ima "više prijatelja, nego neprijatelja".

Govoreći o poređenju sa Gadafijem, Putin je podsjetio da je Mekejn učestvovao u Vijetnamskom ratu.

"Mislim da je na njegovim rukama dosta krvi civila i da mu se sviđa, ne može da živi, bez onih scena užasnog nasilja nad Gadafijem, kada je na ekranima u cijelom svijetu prikazano kako ga ubijaju. Da li je to demokratija?", upitao je Putin.

"Gospodin Mekejn je, kao što je poznato, zarobljen u Vijetnamu. I boravio ne u zatvoru, već u rupi i to nekoliko godina. Svaki čovjek bi pošizio, i to nije ništa neobično", rekao je Putin.

Bonus video: