Islamista Hamadi Džebali novi premijer Tunisa

"Predsjednik tunižanske republike Moncef Marzuki odlučio je da zaduži Hamadija Džebalija za formiranje vlade", piše u saopštenju predsjednika Tunisa
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 12:53h

Drugi čovjek islamističke partije Enahda, Hamadi Džebali, dobio je danas mandat za formiranje vlade Tunisa i obećao je da će brzo napraviti tim koji će "služiti narodu".

"Predsjednik tunižanske republike Moncef Marzuki odlučio je da zaduži Hamadija Džebalija za formiranje vlade", piše u saopštenju predsjednika Tunisa.

Aktuelni generalni sekretar stranke Enahda, 62-godišnji Džebali proveo je 15 godina u zatvorima Ben Alijevog režima zbog "pripadnosti ilegalnoj i zavjereničkoj organizaciji".

Njegovo ime pojavilo se kao favorit za mjesto šefa vlade već dan nakon izbora 23. oktobra na kojima je pobijedila Enahda.

U saopštenju se precizira da novi premijer ima rok od 21 dan da sastav vlade ponudi na odobrenje predsjedniku. Vlada stupa na funkciju kada to odobri Ustavotvorna skupština.

Džebali je naveo da će vladu formirati "najbrže moguće, kako bi bila u službi naroda", prenosi agencija TAP.

Tunis, u kojem vlada ekonomska i društvena kriza, nema vladu od izbora 23. oktobra.

Izvori bliski vlastima navode da će spisak ministara nove vlade biti dostavljen Marzukiju do kraja ove sedmice, a na odobrenje Ustavotvornoj skupštini početkom iduće sedmice.

Ustavotvorna skupština Tunisa je u ponedjeljak izabrala Moncefa Marzukija na funkciju predsjednika Tunisa.

Tunižani su na uličnim protestima svrgnuli tadašnju vlast u januaru, a u oktobru su održani parlamentarni izbori kako bi se donio novi ustav i formirala prelazna vlada.

Bonus video: