U Bengaziju protesti protiv novih libijskih vlasti

Na trgu Šađara okupljeni uzvikivali parole protiv čelnika Nacionalnog prelaznog savjeta Mustafe Abdel Džalila i samog Savjeta
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 22:05h

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u istočnolibijskom gradu Bengaziju, kako bi izrazili razočaranje liderima koji su došli na vlast poslije svrgavanja ubijenog dugogodišnjeg lidera Libije Moamera Gadafija, javio je Rojters.

U najvećim demonstracijama u Bengaziju od kako je izbilo nezadovoljstvo proti Gadafija, između 20 i 30 hiljada demonstranata ispunilo je centralni trg Šađara (Drvo) i obližnju ulicu Abdela Nasera, rekli su očevici britanskoj agenciji.

Okupljeni su klicali "Revolucija je počela u Bengaziju" i zahtijevali promjene u libijskom privremenom rukovodstvu, Nacionalnom prelaznom savjetu, i uklanjanje iz vlade svih koji su bili povezani sa Gadafijevim režimom.

Agencija Frans pres izvještava da su na trgu Šađara okupljeni uzvikivali parole protiv čelnika Nacionalnog prelaznog savjeta Mustafe Abdel Džalila i samog Savjeta, žaleći se na "nedostatak transparentnosti i želju da se oprosti borcima režima bivšeg diktatora".

"Savjet mora da ode. Džalil mora da ode! Ljudi žele novu revoluciju!", uzvikivala je masa, noseći nove libijske zastave.

Pravnica iz Bengazija, Tahini al-Šarif, rekla je francuskoj novinskoj agenciji da se "režim nije promijenio", a da je demonstrante razljutila izjava Abdela Džalila da je Savjet spreman da oprosti Gadafijevim borcima.

"Abdel Džalil traži od nas da oprostimo Gadafijevim borcima. Da li bi rekao to isto da je njegov sin ubijen ili ranjen u revoluciji", upitala je Šarifova.

Savjet je najavio da će Bengazi biti buduća privredna prijestonica Libije

Reagujući na proteste, lider Savjeta je pozvao Libijce da budu strpljivi, naveo je AFP.

"Želim da pružim uvjeravanja Libijcima da će dosta biti urađeno. Budite strpljivi", rekao je Abdel Džalil, pozivajući na uzdržanost i čuvanje javne svojine.

Savjet je, takođe, najavio da će Bengazi biti buduća privredna prijestonica Libije.

Gadafi je svrgnut poslije 42 godine vladavine, a Savjet se trudi da ovu zemlju, izvoznika nafte, postavi ponovo na noge i da izgradi demokratske institucije, podsjeća Rojters.

Galerija

Bonus video: