Čaves dijeli novac siromašnoj djeci Venecuele

Čavesovi protivnici smatraju da je akcija namjerno pokrenta uoči Božića i da je riječ o populističkom potezu radi dobijanja glasova na izborima
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 21:18h

Ugo Čaves pokrenuo je socijalni program u okviru kojeg će svakog mjeseca davati po 100 dolara siromašnoj venecuelanskoj djeci, što je još jedna u nizu „socijalnih“ misija koja je povećala njegovu popularnost.

Čaves, koji planira da se ponovo kandiduje za šefa države 2012, smatra da ovakve inicijative ilustruju korist od socijalističke vlasti u zemlji. Međutim, kritičari tvrde da je riječ o predizbornoj taktici kojom se maskiraju veliki ekonomski problemi, prenijela je agencija Rojters.

„Hvala bogu, Bolivarska revolucija je stigla na vrijeme i sprečava siromaštvo i bijedu“, rekao je Čaves prilikom susreta sa siromašnim trudnicama.

Prema pravilima programa Veliki sinovi Venecuele, porodice sa niskim primanjima svakog mjeseca će dobijati po 430 bolivara (100 američkih dolara) za svako dijete, a pomoć se može dobiti za najviše troje djece. Hendikepirane osobe sljeduje 600 bolivara.

Sve za glasove

Čavesove pristalice smatraju da novi program socijalne pomoći – jedna od desetak sličnih akcija koje pokrivaju oblasti od zdravstvene zaštite do dobijanja stambenog prostora po niskim cijenama, dokazuje da se naftno bogatstvo Venecuele koristi za dobrobit siromašnih.

Njegovi protivnici smatraju da je akcija namjerno pokrenta uoči Božića i da je riječ o populističkom potezu radi dobijanja glasova na izborima u oktobru sljedeće godine.

Oni smatraju da bi nezaposleni imali više koristi od niže inflacije, boljih izgleda zapošljavanja, manje korupcije i efikasnije upotrebe prihoda od prodaje nafte.

„Koja ludost“, odgovorio je Čaves na kritike. „Problem nisu djeca, nego fenomen siromaštva i bijede“.

„Koja ludost“, odgovorio je Čaves na kritike. „Problem nisu djeca, nego fenomen siromaštva i bijede“.

„Djeca su blagoslov. Svaka od vas je poput djevice Marije, a svako dijete poput Isusa koji se ponovo rodio. Marija je bila veoma siromašna, a Josef nije imao minimalnu nadnicu“, odgovorio je duhovito, čime je alaudirao na još jedan hvaljeni program vladine socijalne politike.

Čaves je i dalje najpopularniji političar u Venecueli, s podrškom od preko 50 odsto građana.

Vodeći opozicioni kandidat, državni guverner Enrike Kapriles Radonski, pohvalio je Čavesovu socijalnu politiku i rekao da bi bio „lud“ ako bi je poništio.

Galerija

Bonus video: