"ZA ANALIZU POTREBNO TRI DO ČETIRI NEDJELJE"

Sirija: OPCW završila sa uzimanjem uzoraka u Dumi

Organizacija je navela da su uzorci stigli u njenu laboratoriju kod Haga i da će potom biti raspoređeni u nekoliko drugih laboratorija OPCW-a
0 komentar(a)
Duma, Foto: Reuters
Duma, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 01:12h

Međunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopštila je danas da su njeni stručnjaci završili sa uzimanjem uzoraka u Dumi, gradu kod Damaska gdje se sumnja da je početkom aprila izveden napad hemijskim oružjem.

Organizacija je navela da je završena misija istrage u Dumi. Ekipa OPCW-a stigla je u Siriju 14. aprila ali je došlo do kašnjenja inspekcije iz bezbjednosnih razloga.

Napad za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem bio je 7. aprila i tada je stadalo najmanje 40 osoba.

"Za analizu uzoraka je neophodno najmanje tri do četiri nedjelje", navodi se u saopštenju organizacije sa sjedištem u Hagu i dodaje da se za sada ne može odrediti tačan datum objavljivanja rezultata i izvještaja.

Organizacija je navela da su uzorci stigli u njenu laboratoriju kod Haga i da će potom biti raspoređeni u nekoliko drugih laboratorija OPCW-a.

Snage SAD, Velike Britanije i Francuske su 14. aprila izvele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji, uz obrazloženje da su sirijske vlasti 7. aprila navodno koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Sirija i njena saveznica Rusija demantovale su upotrebu takvog oružja, a Rusija je u Savjetu bezbjednosti UN 12 puta uložila veto na predloge rezolucija o Siriji od početka sukoba u toj zemlji započetog 2011. godine.