Odluke konferencije u Durbanu spasiće Zemlju

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocijenio je danas da su na konferenciji UN o klimi u Durbanu donijete "veoma značajne" odluke
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 20:18h

Odluke konferencije UN o klimi u Durbanu do 2015. godine treba da dovedu do usvajanja opšteg sporazuma o smanjenju emisije štetnih gasova.

"Generalni sekretar pozdravlja odluke koje su donijele 194 učesnice konferencije o klimatskom promjenama u Durbanu", rekao je portparol Ban Ki Muna, Martin Nesirski, i dodao da će odluke određivati način na koji će međunarodna zajednica sljedećih godina pristupati klimatskim promjenama.

Mapa puta ka postizanju opšteg sporazuma svih zemalja na planeti do 2015. godine o smanjenju emisije štetnih gasova usvojena je rano jutros u Durbanu poslije dugih pregovora.

Cilj je da taj sporazum, čija pravna strana još nije definisana, stupi na snagu do 2020. godine.

Međunarodna zajednica nastoji da ograniči rast temperature na planeti na dva stepena Celzijusa.

Ministri i delegati, iscrpljeni nakon 14 dana pregovora i neprospavanih noći, dogovorili su se i o produženju protokola iz Kjota, čiji se prvi period primjene završava krajem 2012. godine.

Odluka o budućnosti tog protokola, jedinom obavezujućem pravnom aktu koji većini industrijski razvijenih zemalja ograničava emisiju štetnih gasova, predstavlja jedan od ključnih rezultata postignutih na konferenciji u Durbanu.

Na skupu je odlučeno da se pokrene druga obavezujuća faza tog protokola koja bi se prije svega odnosila na zemlje Evropske unije. Kanada, Japan i Rusija su se, međutim, već ranije izjasnile da ne žele ponovo da se obavezuju na taj način.

Međunarodna konferencija o klimatskim promjenama počela je u Durbanu 28. novembra i, iako je trebalo da se završi u petak, učesnici su rad produžili za još dva dana.

Bonus video: