Štrajkuje glađu protiv korupcije u Indiji

U Indiji je korupcija toliko uzela maha da je postala dio kulture - mito se plaća za sve čak i za dobijanje vjenčanog lista
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 17:27h

Indijski borac protiv korupcije Ana Hazare sedam sati je danas gladovao u Nju Delhiju, vršeći na taj način pritisak na vlast da se strogim zakonskim mjerama obračuna sa korupcijom.

Hazare, okružen hiljadama pristalica, sjedeo je na bini u centru Nju Delhija zajedno sa desetak političara i razgovarao o budućem zakonu kojim bi se suzbilo podmićivanje.

Hazare je poslije simboličnog posta sugerisao političarima da izvedu narod na ulice ako Vlada bude odbila njihove predloge za izradu što strožeg zakona o suzbijanju korupcije.

"Narod je ovdje sa nama", rekao je Hazare. "Obezbijedićemo da nijedan zatvor u zemlji ne ostane prazan - takva će biti naša kampanja".

Vladajuća Kongresna stranka nije poslala predstavnika na Hazareov politički skup, već je postavila pitanje da li je mudro "praviti zakon izvan Parlamenta".

"Zakoni se ne mogu praviti" na demonstracijama, rekao je portparol stranke Rašid Alvi i dodao da Hazare ovim činom "vrijeđa Parlament".

Premijer Mahmohan Sing je za srijedu zakazao sastanak svih stranaka da bi se postigao politički konsenzus prije nego što predlog zakona o borbi protvi korupcije bude predstavljen Parlamentu, 19. decembra.

Hazare i glavne opozicione stranke tvrde da je nacrt zakona koji je napravila vlada, isuviše slab.

Opozicija želi da se premijer, ali i birokrate na nižim nivoima, stave pod nadzor posebnog antikorupcijskog tijela.

Hazare se zalaže i za pravo da se korumpirani zvaničnici opozovu sa funkcije.

Njegov 12-dnevni štrajk glađu u avgustu dobio je podršku desetina hiljada ljudi i primorao Parlament da na dnevni red stavi pitanje korupcije.

U Indiji je korupcija toliko uzela maha da je postala dio kulture - mito se plaća za sve čak i za dobijanje vjenčanog lista.

Bonus video: