Završena konferencija o klimatskim promjenama u Durbanu

Međunarodna zajednica nastoji da ograniči rast temperature na planeti na dva stepena Celzijusa
0 komentar(a)
Durban, klimatske promjene, Foto: Reuters
Durban, klimatske promjene, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2011. 09:13h

Učesnici međunarodne konferencije Ujedinjenih nacija koja se održava u Durbanu usvojili su danas mapu puta ka postizanju opšteg sporazuma svih zemalja na planeti do 2015. godine o smanjenju emisije štetnih gasova.

Cilj je da taj sporazum, čija pravna strana još nije definisana, stupi na snagu do 2020. godine.

Međunarodna zajednica nastoji da ograniči rast temperature na planeti na dva stepena Celzijusa. Prazna obećanja nekih zemalja da će smanjiti emisiju štetnih gasova ne doprinosi ostvarivanju tog cilja, a jedno istraživanje koje je predstavljeno učesnicima skupa u Durbanu upozorava da je planeta na dobrom putu da se suoči sa rastom globalne temperature od 3,5 odsto.

Ministri i delegati, iscrpljeni nakon 14 dana pregovora i neprospavanih noći, takođe su se dogovorili i o produženju protokola iz Kjota, čiji se prvi period angažovanja završava krajem 2012. godine.

Odluka o budućnosti tog protokola, jedinom obavezujućem pravnom sredstvu koji u većini industrijski razvijenih zemalja ograničava emisiju štetnih gasova, predstavlja jednu od ključnih rezultata postignutih na konferenciji u tom južnoafričkom gradu.

Na skupu je odlučeno da se pokrene druga obavezujuća faza tog protokola koja bi se prije svega odnosila na zemlje Evropske unije.

Kanada, Japan i Rusija su se međutim, od ranije izjasnile da ne žele ponovo da se obavezuju na taj način.

Međunarodna konferencija o klimatskim promjenama u južnoafričkom gradu Durbanu počela je 28. novembra, a iako je trebalo da se završi u petak, učesnici su rad produžili na još dva dana.

Na konferenciji su učestvovale delegacije iz 190 zemalja.

Bonus video: