Republikanski kandidat nazvao Palestince izmišljenim narodom

Palestinski premijer je potencijalnom budućem predsjedniku SAD savjetovao da pročita neku knjigu istorije
0 komentar(a)
Njut Gingrič, Foto: Reuters
Njut Gingrič, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2011. 08:00h

Palestinski premijer Salam Fajad izrazio je danas ogorčenje zbog izjave republikanskog favorita za naredne predsjedničke izbore u SAD, Njuta Gingriča koji je Palestince nazvao "izmišljenim narodom".

Fajad je u izjavi novinarima u Ramali zatražio da se Gingrič izvini zbog svoje "vulgarne, uvredljive i ismjevajuće opaske".

Palestinski premijer je rekao da Gingrič "potpuno neprihvatljivo iskrivljava istorijsku istinu" i ukazao da čak ni najveći ekstremisti u Izrealu ne govore to što je kazao Gingrič.

Njut Gingrič, koji je prema rezultatima posljednjih anketa favorit za kandidata Republikanske partije na predsjedničkim izborima 2012. godine, u intervjuu američkoj TV-stanici "Jevrejski kanal" rekao je da je "palestinski narod izmišljen, to su zapravo Arapi i istorijski su činili dio arapske zajednice".

Palestinski premijer je potencijalnom budućem predsjedniku SAD savjetovao da pročita neku knjigu istorije.

"On i oni koji mu vjeruju, trebalo bi da ponove nauče istoriju, pošto sve govori da je jedino što znaju period otomanske imperije. Način na koji (Gingrič) izvrće istorijske činjenice je neprihvatljiv", rekao je Fajad.

Gingrič je rekao da je njegova vizija svijeta "vrlo bliska" onoj koju ima izraelski premijer Benjamin Netanjahu, navodi agencija Frans pres.

Izraelski visoki zvaničnici, posebno nekadašnji premijer Golda Meir, do 1980-tih godina su negirali da su Palestinci narod. Taj stav danas ima samo najekstremnija desnica.

Bonus video: