Kosari SAD-u: Ako opet pošaljete letjelice u Iran, napašćemo vaše baze širom svijeta

Teheran je preko švajcarske ambasade uložio protest Vašingtonu
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2011. 12:06h

Iran je opet zaprijetio pokretanjem akcija izvan svojih granica kao odgovor na američko špijuniranje iz vazduha i zatražio je izvinjenje Vašingtona nakon što je zaplijenio američku bespilotnu izviđačku letjelicu, koja je djelovala iznad iranske teritorije.

"Američka vlada će platiti visoku cijenu za ovaj neprimjeren čin.

Iran je nakon povrede svog vazdušnog prostora upozorio da "akcije protiv neprijateljskih uređaja ubuduće neće biti ograničene na granice zemlje". General Džazejri nije otkrio o kakvom djelovanju Iran razmišlja

Naše odbrambene akcije više neće biti ograničene na naše državne granice", rekao je general Masud Džazejri, zamjenik načelnika generalštaba.

"Američka vlada se mora odmah izviniti za taj neprijateljski i nezakonit čin povrede iranskog vazdušnog prostora", dodao je vojni zvaničnik, a prenijela agencija Irna.

Teheran je objavio da je prošle nedjelje oborio američku "nevidljivu" izviđačku bespilotnu letjelicu, koja je ušla na iransku teritoriju iz Avganistana i koju je bez većih oštećenja prizemljio 250 km od granice, u pustinjskom području Tabas, na sjeveroistoku zemlje.

Iranska televizija je u četvrtak objavila navodne snimke tog sofisticiranog uređaja koji se drži u strogoj tajnosti i koji je, po pisanju američke štampe, bio na zadatku posmatranja iranskih nuklearnih postrojenja, po nalogu CIA-e.

Iran je odmah nakon povrede svog vazdušnog prostora upozorio da "operativne i elektroničke akcije oružanih snaga Islamske Republike protiv neprijateljskih uređaja ubuduće neće biti ograničene na granice zemlje".

General Džazejri nije otkrio o kakvom djelovanju Iran razmišlja.

Potpredsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Mohamed Kosari zaprijetio je u petak SAD-u "strašnim" iranskim odgovorom ako u Iran uđu i druge američke bespilotne letjelice.

Iran će u tom slučaju "napasti američke vojne baze širom svijeta", kazao je.

Američka štampa piše da je oboreni RQ-170 bio na zadatku posmatranja iranskih nuklearnih postrojenja, po nalogu CIA-e

Teheran je preko švajcarske ambasade, koja u odsustvu diplomatskih veza između Irana i SAD zastupa američke interese, uložio službeni protest Vašingtonu.

Bonus video: