Snage bezbjednosti u Siriji ubile 41 civila

Prema procjenama UN-a, podsjeća AFP, najmanje 4.000 civila ubijeno je u Siriji u proteklih devet mjeseci
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2011. 10:20h

Najmanje 41 civil, među kojima i sedmoro djece, ubile su sirijske snage bezbjednosti u Damasku i Homsu, saopštila je sirijska organizacija za praćenje poštovanja ljudskih prava, sa sjedištem u Londonu, a prenio AFP.

U saopštenju, ta organizacija navodi se da je 12 osoba, uključujući dvoje djece između 10 i 12 godina, ubijeno u Homsu a da je jedan 14-godišnjak ubijen u selu Akrab u oblasti Homsa, gdje opozicija optužuje režim za planiranje masakra.

Sirijska organizacija navodi da je pet civila ubijeno u gradu Hama, za koji AFP kaže da predstavlja ključnu tačku otpora režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

"U provinciji Damaska, 18 civila, uključujući dvoje djece, ubijeno je u Dumi, Sakbi, Kafarbatni, Hamurijeu i Dmeiru", navodi se u saopštenju.

Borci za ljudska prava navode i da su u južnoj provinciji Daraa, kolijevci revolta protiv Asada koji je izbio sredinom marta, ubijena žena i djevojčica. Takođe, u blizini granice sa Turskom na sjeveru u provinciji Indlib, ubijena su u gradu Maaret Numan dva civila, od kojih je jedan 15-godišnji dječak, a drugi vozač taksija.

Prema procjenama UN-a, podsjeća AFP, najmanje 4.000 civila ubijeno je u Siriji u proteklih devet mjeseci.

Asad je prije tri dana u intervjuu za američku TV mrežu "ABC" negirao da je izdavao naloge za ubistvo demonstranata, ističući da bi to mogao da uradi "samo ludak".

Sirijski predsjednik je doveo u pitanje podatak koji iznose UN o tome da je u nemirima u Siriji, koji traju od sredine marta, ubijeno više od 4.000 ljudi, ističući da su većina žrtava pristalice vlade i da je u osmomjesečnom nasilju stradalo 1.100 vojnika i policajaca.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izrazile su zabrinutost zbog nasilja u Homsu, a Vašington je pozvao Asadov režim da dozvoli ulazak mirovnim posmatračima u zemlju u skladu sa planom Arapske lige.

Damask, koji krivi "oružane terorističke bande" za nasilje u međuvremenu je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne u pronalaženju "izlaza iz krize", prije svega na zaustavljanju ulaza oružja u Siriju.

Bonus video: