Kina investira 300 milijardi dolara u Evropu i SAD

Cilj mehanizma je da Kina agresivnije investira u inostranstvo radi obezbjeđivanja veće dobiti od ulaganja svojih najvećih deviznih rezervi na svijetu
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 18:54h

Centralna banka Kine saopštila je da planira da osnuje novi mehanizam za upravljanje investicionim fondovima u ukupnoj vrednosti od 300 milijardi dolara koje bi uložila u Evropu i SAD, izjavio je jedan dobro obaviješteni izvor za agenciju Rojters.

Taj mehanizam, koji je bio planiran još davno prije početka dužničke krize u eurozoni, upravljaće sa dva fonda, od kojih će jedan biti orijentisan na investiranja u SAD, dok će cilj drugog biti ulaganja u Evropu, rekao je taj izvor koji je želeo da ostane anoniman zbog osjetljivosti te teme.

Cilj mehanizma je da Kina agresivnije investira u inostranstvo radi obezbjeđivanja veće dobiti od ulaganja svojih najvećih deviznih rezervi na svijetu, rekao je drugi izvor koji takođe nije želio da bude imenovan.

Detalji tog projekta su još u razmatranju, ali su njegovi glavni rukovodioci već određeni, kazali su izvori.

Taj investicioni mehanizam biće povezan sa kineskom Državnom upravom za devizne rezerve (SAFE) koja je dio centralne banke Kine, zadužene za upravljanje kineskim deviznim rezervama koje dostižu 3,2 biliona dolara.

Jedan fond će nositi naziv "Hua Mei", ili Kina-SAD, a drugi "Hua Ou", ili Kina-Evropa.

Jedan izvor je rekao da će sjedište tog mehanizma biti u Šangaju i da bi on takođe mogao da prodaje obveznice u juanima na domaćem tržištu.

"Kompanija će emitovati juanske obveznice i zatim će koristiti juane za kupovinu strane valute od centralne banke ili komercijalnih banaka radi investiranja u inostranstvo", rekao je jedan od izvora.

Bonus video: