Bivšem direktoru elektrane u Fukušimi otkriven kancer

Doktor rekao da u slučaju da je radijacija bila uzrok bolesti, bilo potrebno najmanje pet do 10 godina da se bolest razvije
0 komentar(a)
Masao Jošida, Foto: Beta
Masao Jošida, Foto: Beta
Ažurirano: 09.12.2011. 13:35h

Bivšem direktoru nuklearne elektrane u Fukušimi Masao Jošidi, koji je prošle sedmice podnio ostavku, otkriven je tumor jednjaka, izjavila je jutros portparolka elektrane, koja je u martu teško oštećena u snažnom zemljotresu i cunamiju.

Ai Tanaka, portparolka japanskog proizvodjača struje (TEPCO), u čijem vlasništvu je i havarisana elektrana, rekla je da bolest najvjerovatnije nije povezana sa radijacijom kojoj je Jošida (56) bio izložen tokom nesreće 11. marta.

Ona je prenijela riječi doktora da bi, u slučaju da je radijacija bila uzrok bolesti, bilo potrebno najmanje pet do 10 godina da se bolest razvije.

Tanaka je dodala da je bivši direktor Fukušime sam rekao zaposlenima da boluje od tumora jednjaka, prenio je AFP.

"Bio je zabrinut zbog medijskih spekulacija u vezi sa njegovom bolešću. Htio je da se u miru usredsredi na liječenje, ali je odlučio da sam saopšti šta je u pitanju", rekla je ona.

Jošida je prošle sedmice podnio ostavku pošto je krajem novembra iznenada hospitalizovan.

Kompanija TEPCO nije željela da saopšti više detalja o trenutnom zdravstvenom stanju Jošide, uključujući kakvoj operaciji će biti podvrgnut i kakvu terapiju će primati.

Bonus video: