ODLUKA DONIJETA NA KRAJU ČETVORDNEVNOG SASTANKA

Abas ponovo izbran za lidera Palestinske oslobodilačke organizacije

Parlament PLO-a podržao je Abasove stavove usvajanjem nekoliko rezolucija, uključujući i onu kojom se odbija ideja o palestinskoj državi u privremenim granicama, prenio je AP
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2018. 13:29h

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) rano jutros je ponovo izabrala palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa za svog lidera.

Odluka da Abas i dalje bude predsjedavajući Izvršnog komiteta PLO donijeta je na kraju četvorodnevnog sastanka Palestinskog nacionalnog savjeta - parlamenta PLO-a, u Ramahu, na Zapadnoj obali, prvog takvog sastanka poslije više decenija.

Abas (83) predvodi PLO od smrti dugogodišnjeg paletinskog lidera Jasera Arafata u novembru 2004. godine.

Delegati su izabrali nove članove u rukovodeće tijelo, u kojem sada više nisu Abasovi kritičari.

Parlament PLO-a podržao je Abasove stavove usvajanjem nekoliko rezolucija, uključujući i onu kojom se odbija ideja o palestinskoj državi u privremenim granicama, prenio je AP.

Palestinci strahuju da će takva "mini država" biti suština predloga SAD za rješenje sukoba između Izraela i Palestinaca.

U saopštenju parlamenta na kraju skupa osuđena je odluka SAD o najavljenom premještanju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Unaprijed je odbačen i dugo najavljivani mirovni plan i pozvan Izvršni komitet da povuče priznanje Izraela.

Abas se tokom zasijedanja našao na udaru kritika zbog govora na otvaranju skupa u ponedjeljak kada je, kako izgleda, optužio Jevreje za holokaust, rekavši da je društvena uloga Jevreja početkom 20. vijeka, uključujući pozajmljivanje novca, stvorila animozitet prema njima u Evropi.

On je stvaranje Izraela nazvao kolonijalnim projektom, rekavši i da istorija govori da nema osnove za jevrejsku domovinu.

Te njegove izjave označene su kao antisemitske, a osudili su ih izraelski i američki zvaničnici, UN, EU i Memorijalni centar holokausta Jad Vašem.

Generalni sekretar PLO Saeb Erekat izjavio je, međutim, da su Abasove riječi prenijete iskrivljeno i osudio kritičare svog lidera.

Abas te kritike nije pominjao u kratkom završnom govoru, sudeći po transkriptu zvanične palestinske novinske agencije Vafa (WAFA).

Medjutim, u završnom saopštenju Nacionalnog savjeta osuđeni su izraelski i američki zvaničnci da su orkestrirali kampanju da se Abas optuži za antisemitizam, kako bi ga podrili.

PLO je osnovana 1960-ih godina kako bi svuda predstavljala Palestince, ali se svela na Zapadnu obalu koja je pod direktnom vlašću Abasa.

Kritičari kažu da pošto godinama nije bilo palestinskih opštih izbora, PLO služi uglavnom za to da daje legitimitet Abasovoj sve autokratičnijoj vladavini na toj teritoriji, navodi američka agencija.

Rivalski Hamas i Islamski džihad, kao i neke druge frakcije PLO-a, bojkotovale danas završen skup.

Islamski ekstremistički Hamas, koji vlada drugom palestinskom teritorijom, pojasom Gaze, nije član PLO-a i rival je Abasovom umjerenijem sekularnom Fatahu.

Svi pokušaji pomirenja te dvije najveće palestinske frakcije nisu urodili plodom, a rivalstvo je ponovo došlo do izražaja posljednjih nedjelja.

Isto tako su i izgledi za obnovu pregovora s Izraelom ravni nuli otkako je američki predsjednik Donald Tramp priznao Jerusalim kao samo izraelski, mada dvije strane još uvijek bezbjednosno sarađuju na Zapadnoj obali.

Odluke parlamenta PLO otvorile su vrata za moguće nasljeđivanje Abasa na funkciji, iako je on blokirao svaku diskusiju o tome šta će se desiti kada napusti političku scenu.

Parlament sa oko 700 članova, od kojih mnogi žive u inostranstvu, nije se sastajao od 1996, a neizvjesno je kada će se ponovo okupiti.

Sada je odlučeno da prenese svoje nadležnosti na Centralni savet PLO-a od 121 člana, uglavnom sa Zapadne obale.

Glavni zadatak parlamenta je bio da bira Izvršni komitet PLO-a sa 15 članova, što je učinjeno ove nedjelje.

Od sada tu ulogu može da preuzme manji Centralni savjet u kome su ljudi lojalni Abasu.

Preporučujemo za Vas