Američka štampa: Iran se priprema za rat

Korpus iranske Revolucionarne garde stavljen je u ratnu pripravnost nakon niza tajanstvenih eksplozija, hakerskih napada i atentata za koje neki vjeruju da su djela sabotaže koje izvodi Zapad
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 20:33h

List "The Telegraph" javlja da je pripadnicima Revolucionarne garde pripravnost povećana po naređenju generala Mohameda Ali Džafarija, zapovjednika garde, koji je počeo pripreme za vanjske udare i tajne operacije.

List piše da zapadni obavještajci kažu da je Iran počeo da raspoređuje rakete, artiljeriju, visokorazorne eksplozivne naprave i mine i gardijske jedinice na ključne odbrambene položaje širom zemlje.

Naređenje dolazi nakon niza neobjašnjivih eksplozija, hakerskih napada i drugih "čudnih" incidenata povezanih s nekim od ključnih iranskih raketnih i nuklearnih pogona, koji su iranske vojne i civilne čelnike uvjerili da je njihova zemlja meta koordiniranih tajnih napora da se uništi ili prolongira napredak u razvoju iranskog nuklearnog programa.

Prošli mjesec iranski program balističkih projektila pretrpio je velik udarac kad je eksplozija razorila glavni pogon za testiranje u Bidganehu, oko 50 km zapadno od Teherana. U eksploziji, koja se dogodila 12. novembra, poginulo je 17 ljudi, uključujući i generala koji je vodio program balističkih projektila, a brojni objekti u tom vojnom kompleksu su uništeni ili teško oštećeni.

Prošle nedjelje još jedna tajanstvena eksplozija je nanijela veliku štetu iranskom pogonu za preradu uranijuma u Isfahanu.

"Riječ je o novom obliku rata za 21.vijek. Izgleda da postoji kampanja za likvidaciju i sajber rat, kao i polupriznata kampanja sabotaža", izjavio je za "Los Angeles Times" Patrik Klouson iz Instituta za bliskoistočnu politiku, "think tanka" iz Washingtona.

"Telegraph" navodi da je ajatolah Ali Hamnei, iranski duhovni vođa, izdao uputstvo vojnim i obavještajnim čelnicima u Iranu da preduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitili režim.

"Postoji duboka zabrinutost unutar visokog vođstva iranskog režima da će biti meta iznenadnog vojnog udara Izraela ili SAD-a. Zbog toga oni preduzimaju sve potrebne mjere opreza kako bi osigurali da se mogu primjereno braniti ako uslijedi napad", rekao je neimenovani zapadni obavještajni oficir za "Telegraph".

Bonus video: