Sirijski predsjednik: Samo "ludi" lideri ubijaju sopstveni narod

Kazao je da ne osjeća krivicu zbog obračuna sa demonstrantima, uprkos izvještajima o brutalnosti njegovih snaga bezbjednosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 20:18h

Sirijski predsjednik Bašar Al-Asad je demantovao da je naredio svojim trupama da ubijaju mirne demonstrante, rekavši u intervjuu za američki TV kanal ABC da samo „ludi“ lideri ubijaju sopstveni narod.

Kazao je da ne osjeća krivicu zbog obračuna sa demonstrantima, uprkos izvještajima o brutalnosti njegovih snaga bezbjednosti.

Asad je pod sve većim međunarodnom pritiskom zbog gušenja 10-mjesečne u kojoj je, prema procjeni Ujedinjenih nacija, ubijeno 4 hiljade ljudi.

Predsjednik je, međutim, rekao da UN nemaju kredibilitet.

„Ne ubijamo sopstveni narod...Nijedna vlada u svijetu ne ubija sopstveni narod, ukoliko na njenom čelu nije neki ludak,“ rekao je Asad u snimljenom intervjuu, stoji na portalu ABC-ja.

„Većina ubijenih su pristalice vlade, a ne obratno,“ rekao je Asad.

Ne posjeduje državu ni snage

Za sirijske snage bezbjednosti je rekao „Ja ih ne posjedujem, ja sam predsjednik, ne posjedujem državu, stoga to nisu moje snage“.

Za nasilje je optužio kriminalce, vjerske fanatike i teroriste privržene Al Kaidi, za koje je kazao sa se uvlače među mirne demonstrante.

Bijela kuća je odbacila Asadove komentare.

„Svijet zna šta se dešava u Siriji. SAD i mnoge duge države širom svijeta koji su se udružile da osude svirepo nasilje u Siriji, koje je počinio Asadov režim, tačno znaju šta se dešava i ko je odgovoran.“

Kazniće naoružane snage

Asad je priznao da su neki pripadnici njegovih oružanih snaga otišli predaleko, ali tvrdi da su oni kažnjeni.

„Svaka 'brutalna reakcija' je potekla od pojedinca, ne od institucije, to morate znati,“ rekao je voditeljki ABC-ja Barbari Volters.

„Dao sam sve od sebe da zaštitim narod, tako da ne osjećam krivicu. Žao vam je zbog izgubljenih života, ali ne osjećate krivicu kada ne ubijate ljude,“ rekao je Asad.

Ponovio je da radi na reformama i izborima, ali je rekao da se promjene ne mogu požurivati.

„Nikad nismo rekli da smo demokratska država...idemo ka reformama, posebno u posljednjih devet mjeseci...to traje dugo, potrebna je velika zrelost za potpunu demokratiju.“

Govoreći o međunarodnim sankcijama, kazao je da to nije ništa novo za njegovu zemlju. „Pod sankcijama smo posljednjih 30,35 godina...Nismo izolovani.“

Bonus video: