Romni uništio dokumentaciju o svom guvernerskom mandatu

Romni je donedavno bio favorit u utrci za republikansku nominaciju, ali sad već gubi poziciju u odnosu na Njuta Gingriča
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 13:28h

Američki političar Mit Romni potrošio je gotovo 100.000 dolara budžetskih sredstava u do sad nezabilježenom pokušaju da ukloni zapise o svom radu iz računara u svom kabinetu na kraju mandata na mjestu guvernera Masačusetsa 2007. godine, prenose američki mediji.

Odluke koje je u tom sklopu donio tokom posljednjih nekoliko nedjelja mandata zakonite su, ali neuobičajene za guvernera koji odlazi, kazali su zvaničnici u Masačusetsu.

Romni je raskinuo postojeći trogodišnji ugovor o najmu računara i zaključio novi, oko 100.000 dolara skuplji ugovor, za najam istog broja novih računara, iako je bilo još 18 mjeseci do isteka važećeg ugovora

Između ostalog, tada je raskinuo postojeći trogodišnji ugovor o najmu računara i zaključio novi, oko 100.000 dolara skuplji ugovor, za najam istog broja novih računara, iako je bilo još 18 mjeseci do isteka važećeg ugovora.

Pokušaj da se uklone zapisi dogodio se nekoliko mjeseci prije nego što je započeo neuspješnu kampanju za republikanskog predsjedničkog kandidata u 2008. godini.

Romni opet pokušava da se izbori za stranačku nominaciju kako bi se suočio s Barakom Obamom na predsjedničkim izborima 2012. godine.

On je donedavno bio favorit u utrci za republikansku nominaciju, ali sad već gubi poziciju u odnosu na bivšeg predsjednika Zastupničkog doma Kongresa, Njuta Gingriča.

Kad je Romni napustio mjesto guvernera njegovih 11 pomoćnika otkupilo je hard drajvove sa službenih računara radi privatnih potreba, a njegovo osoblje takođe s državnih servera je izbrisalo sve i-mejlove, kao i svu elektronsku komunikaciju iz doba njegovog mandata.

Romnijevo uklanjanje podataka ne predstavlja kršenje zakona u Masačusetsu, ali zvaničnici priznaju da su zakoni zastarjeli pošto se ne bave pitanjem elektronskih zapisa i druge moderne tehnologije

Ti potezi su uklonili većinu interne dokumentacije o Romnijevom četvorogodišnjem mandatu na mjestu guvernera, koji se završio u januaru 2007. godine.

Njegovi republikanski i demokratski protivnici kažu da brisanje i-mejlova, kao i tvrdnje Romnija da "papirnata dokumentacija nije podložna objavljivanju" onemogućuju procjenu uspješnosti njegove vladavine Masačusetsom.

Uklanjanje tih podataka ne predstavlja kršenje zakona u toj saveznoj državi, kažu zvaničnici u Masačusetsu, ali i priznaju da su zakoni zastarjeli i nejasni pošto se ne bave pitanjem elektronskih zapisa i druge moderne tehnologije.

Galerija

Bonus video: