SAD spremne da pomognu Grčkoj

Prošle sedmice SAD su se priključile globalnoj inicijativi centralnih banaka da se omoguće olakšice bankama država članica eurozone
0 komentar(a)
Bajden i Papademos, Foto: Reuters
Bajden i Papademos, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2011. 13:48h

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden rekao je u Atini da američke vlasti u potpunosti podržavaju Grčku uoči donošenja teških odluka ključnih za budućnost eurozone.

Bajden je razgovarao sa grčkim predsjednikom Karolosom Papuljasom, uoči sastanka sa premijerom Lukasom Papademosom i liderima grčkih vodećih političkih partija.

"U velikom je interesu SAD da Grčka prebrodi finansijsku krizu i ostane snažan i vitalan dio EU", rekao je Bajden.

Prošle sedmice SAD su se priključile globalnoj inicijativi centralnih banaka da se omoguće olakšice bankama država članica eurozone.

"Mi smo solidarni sa vama u trenutku kada se suočavate sa veoma teškim zahtjevima MMF-a i Evropske unije u ova teška vremena", rekao je Bajden i dodao da je Amerika spremna da pomogne.

Bajden će u Atini razgovarati sa premijerom Papadimosom i o planovima za eksploataciju nafte i gasa u istočnom Mediteranu. Najavljeno je da će se američki potpredsjednik sastati i sa liderom socijalista Jorgosom Papandreuom, koji je prije mesec dana podnio ostavku na premijersku funkciju.

Evropski lideri razgovaraće u petak na samitu u Briselu o budućnosti eurozone. Uoči samiti, američki ministar finansija Timoti Gajtner putuje u Njemačku, Francusku i Italiju gdje će razgovarati sa najvišim zvaničnicima.

Bonus video: