Sirija prihvatila zahtjeve Arapske lige

Moalem je, prema riječima njegovog portparola, "pozitivno odgovorio" na zahtjev Arapske lige o slanju posmatrača i, u vezi sa tim, poslao u nedjelju uveče pismo šefu te organizacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 13:21h

Sirija je prihvatila zahtjev Arapske lige da primi posmatrače kako bi se okončala osmomjesečna kriza koja potresa zemlju, saopšteno je iz sirijskog ministarstva spoljnih poslova.

Ta odluka bi mogla dovesti do ublažavanja sankcija koje su Arapske zemlje uvele Siriji.

Ministar spoljnih poslova Valid al-Moalem je, prema riječima njegovog portparola, "pozitivno odgovorio" na zahtjev Arapske lige o slanju posmatrača i, u vezi sa tim, poslao u nedjelju uveče pismo šefu te organizacije, Nabilu el-Arabiju.

Iz Lige u ovom trenutku nema komentara na sirijsko saopštenje.

Sirijske vlasti su neposredno prije ove odluke saopštile da su za vikend izvele velike vojne manevre, koji su očigledna demonstracija sile u situaciji kada se režim predsjednika Bašara al Asada suočava sa spoljnim pritiscima da prekine obračun sa antivladinim demonstrantima.

Odluka zvaničnog Damaska bi mogla dovesti do ublažavanja sankcija koje su Arapske zemlje uvele Siriji

Arapska liga je dala Siriji rok do nedjelje da odgovori na mirovni plan te asocijacije država, kojim se traži da Damask dozvoli dolazak posmatrača koji bi nadgledali prekid vatre u zemlji.

Damasku je stavljeno u izgled i obraćanje Ujedinjenim nacijama ukoliko se ne bude povinovao zahtjevima Arapske lige.

Pošto Sirija nije ispunila te zahtjeve do prvobitno ustanovljenog roka (25. novembra), Liga joj je uvela sankcije, među kojima je i zabrana poslovanja sa centralnom bankom u Damasku.

Prema očekivanjima, kaznene mjere Arapske lige, zajedno sa već uvedenim sankcijama SAD, Evropske unije i Turske, značajno bi pogodile ekonomiju Sirije i podrile autoritet Asadovog režima.

Galerija

Bonus video: