Tramp najavio moguću kandidaturu za predsjednika SAD

Tramp, čije se bogatstvo procjenjuje na sedam milijardi dolara, je već u maju najavio mogućnost da bi mogao da se kandiduje, ali je nakon toga odustao
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 07:43h

Jedan od najbogatijih Amerikanaca Donald Tramp najavio je da bi mogao da se kandiduje na predsjedničkim izborima, ukoliko Republikanska partija izabere kandidata za koga on smatra da ne bi mogao da pobedi sadašnjeg predsednika Baraka Obamu.

On je rekao da ne isključuje mogućnost da podrži nekog od republikanskih kandidata, ali ni mogućnost da se lično kandiduje kao nezavisni kandidat.

"Imam dovoljno novca da se kandidujem i vodim kampanju", rekao je Tramp za USA Today.

Tramp, čije se bogatstvo procjenjuje na sedam milijardi dolara, je već u maju najavio mogućnost da bi mogao da se kandiduje, ali je nakon toga odustao.

Njujorški biznismen je u žižu političke javnosti ušao, kada je pokrenuo pitanje mjesta rođenja predsjednika SAD Baraka Obame, ustvrdivši da se nije rodio na teritoriji Amerike, što je uslov da neko bude izabran na najvišu funkciju u SAD.

Nezavisni kandidati za predsjednika SAD do sada su uglavnom postizali beznačajne rezultate, jedino se istakao teksaški biznismen Ros Pero 1992. godine sa osvojenih 19 odsto glasova na nivou cele Amerike

Tramp je najavio da će biti domaćin republikanske predsjedničke debate u Ajovi, 27.decembra, što je natjeralo kongresmena Rona Pola iz Teksasa i bivšeg guvernera Jute Džona Hantsmena da odustanu od učešća u debati, smatrajući da je neprimjereno da biznismen bude domaćin političke debate.

On je na to odgovorio nediplomatskim rečnikom, rekavši da malo ljudi uzima za ozbiljno stavove Rona Pola, koji je "klovn kandidat".

Od preostalih republikanskih kandidata za predsjedničku nominaciju, Tramp trenutno ima najbolje odnose sa Njutom Gingričem, koji vodi u istraživanjima javnog mnjenja, i njih dvojica će se sastati danas u sjedištu Trampove kompanije u Njujorku.

Nezavisni kandidati za predsjednika SAD do sada su uglavnom postizali beznačajne rezultate, jedino se istakao teksaški biznismen Ros Pero 1992. godine sa osvojenih 19 odsto glasova na nivou cele Amerike.

Na tim izborima je prvi mandat osvojio Bil Klinton protiv Džordža Buša.

Bonus video: