Iran prijeti žestokim odgovorom na upad letilice SAD

Američka letilica je oborena u vrijeme kada je Teheran u napetim odnosima s Vašingtonom i njegovim zapadnim saveznicima zbog spora oko iranskog nuklearnog programa
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 18:38h

Odgovor Teherana na povredu vazdušnog prostora Irana koju je izvršila američka bespilotna letilica neće biti ograničen samo na granice te zemlje, rekao je državnoj iranskoj televiziji jedan vojni izvor.

"Iranski vojni odgovor na američku špijunsku letilicu i njenu povredu našeg vazdušnog prostora neće više biti ograničeno našim granicama", prenijela je iranska televizija "Al Alam".

Iranska vojska saopštila je da je oborila američku bespilotnu letilicu za izviđanje RQ170 koja je, kako tvrdi, na istoku zemlje bez dozvole ušla u iranski vazdušni prostor.

Ovu letilicu proizvela je firma "Lokid Martin" i navodno je korišćena za osmatranje kompleksa Osame bin Ladena u Pakistanu tokom operacije u kojoj je ubijen, prenose agencije.

Iran je posvetio, sa svoje strane, veći dio svoje vojne strategije proizvodnji izviđačkih bespilotnih letilica a prije tri godine je saopštio da je proizveo bespilotnu letelicu sa dometom od 1.000 kilometara, što je dovoljno da dosegne Izrael.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad "krstio" je 2010. prvi domaći bespilotni avion i nazvao ga "ambasador smrti" za iranske neprijatelje.

Američka letilica je oborena u vrijeme kada je Teheran u napetim odnosima s Vašingtonom i njegovim zapadnim saveznicima zbog spora oko iranskog nuklearnog programa.

Zapad vjeruje da Iran pokušava da, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, proizvede atomsku bombu, dok Teheran tvrdi da je program namijenjen isključivo za mirnodopske svrhe.

SAD i zemlje članice EU razmatraju kaznene mjere protiv Irana otkad je Međunarodna agencija za atomsku energiju u novembru izdala izveštaj u kojem je navela da postoje dokazi da Teheran razvija nuklearnu bombu.

Bonus video: