"Wall Street Journal": Pakistan je odobrio napad NATO aviona

Bijela kuća rekla je da je prerano za izvinjenja jer istraga incidenta na pakistanskoj granici još nije zaključena
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 14:12h

Američki list "Wall Street Journal" je objavio kako je Pakistan, ne znajući da su mu vojnici u tom području, odobrio vazdušni napad NATO u kojem je ubijeno 24 pakistanskih vojnika, a Islamabad je odgovorio da je prekid komunikacije spriječio njegove avione da se uključe u borbu.

NATO-ovi helikopteri i borbeni avioni napali su u subotu, 26. novembra, dva pogranična punkta na sjeverozapadu Pakistana blizu avganistanske granice i ubili pakistanske vojnike u najtežen incidentu otkako se Islamabad 2001. godine svrstao uz Vašington u ratu protiv terorizma.

Napad je razbjesnio pakistanske zvaničnike i pogoršao već napete odnose dviju zemalja, te je Islamabad otkazao učešće na konferenciji o Avganistanu.

"Odgovor na NATO-ov napad bio bi djelotvorniji da su sudjelovale pakistanske vazduhoplovne snage (PAF).

Međutim, to nije greška PAF-a", stoji u saopštenju pakistanske vojske objavljenom na internetu.

"Pravovremeni odgovor nije uslijedio zbog prekida u komunikaciji sa tim položajima", te zbog "zbrke na raznim nivoima", navodi vojska u saopštenju.

I SAD i NATO obećali su opsežnu istragu čitavog slučaja, te su izrazili žaljenje zbog pogibije pakistanskih vojnika. Bijela kuća rekla je, međutim, da je prerano za izvinjenja jer istraga još nije zaključena.

Zapadni zvaničnici pozvali su Islamabad da razmotri svoju odluku o bojkotu konferencije o Avganistanu. Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova naznačilo je da odluku ne namjerava da mijenja.

U prvom objašnjenju incidenta američki zvaničnici objasnili su da su snage NATO predvođene američkim vojnicima počele napade na talibane, a na njih je bila otvorena vatra iz uporišta blizu granice sa Pakistanom.

Zatražili su podršku NATO-ovih aviona koji su potom, ne znajući, umjesto talibana tukli pakistanske vojnike koji su se tu našli. Amerikanci, prema pisanju lista "Wall Street Journal", tvrde da im je pakistanski centar za kontrolu granice potvrdio da tamo nema pakistanskih vojnika.

Galerija

Bonus video: