Akcija centralnih banaka oporavila berze

Centralne banke ključnih svjetskih ekonomija preduzele su juče koordinisane mjere kako bi ublažile manjak likvidnosti u svjetskom financijskom sistemu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 11:13h

Dionice na Vol Stritu su zabilježile skok, s indeksom "Dow Jones" koji je ostvario najveći dnevni rast u posljednjih godinu dana i završio iznad psihološke granice od 12.000 bodova. Skok je uslijedio nakon što su svjetske centralne banke objavile plan za podršku globalnog finansijskog sistema i nakon objave niza ekonomskih izvještaja koji su nadmašili očekivanja.

Indeks "Dow Jones" porastao je za 490,05 bodova ili 4,24 posto, na 12,045.68 bodova javlja poslovni TV kanal "CNBC News".

Centralne banke ključnih svjetskih ekonomija preduzele su juče koordinisane mjere kako bi ublažile manjak likvidnosti u svjetskom financijskom sistemu. Evropska centralna banka (ECB), američka centralna banka Fed, britanska centralna "Bank of England" (BoE) i centralne banke Kanade, Japana i Švajcarske dogovorile su se da će za pola procentnog boda sniziti cijenu privremenih dolarskih zajmova bankama.

Ako stanete i razmislite o tome, morate shvatiti u kakvoj se vrsti opasnosti svijet nalazi kada su se sve centralne banke okupile da spase Evropu, rekao je za CNBC Alen Valdes, potpredsjednik za trgovanje financijske kuće "DME Securities".

Predsjednik ECB traži veće fiskalno jedinstvo u zoni eura

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi (Draghi) izjavio je da 17 zemalja zone eura moraju čvršće da se ujedine kako bi izbjegle novu dužničku krizu.

Dužnička kriza u Evropi trese zajedničku valutu i prijeti svjetskom finansijskom sistemu.

Dragi je nagovijestio da bi ECB mogla da preuzme važniju ulogu u rješavanje krize, ali i istakao da vlade najprije moraju da podrže predloge za usklađivanje budžetskih politika.

"Drugi potezi bi mogli uslijediti, ali je određen slijed događaja ono što je važno. A prvo i najvažnije je da se dovede u red zajednička fiskalna politika", rekao je Dragi danas u obraćanju Evropskom parlamentu.

"Povjerenje funkcioniše dvosmjerno: ako dugoročno postoji 'sidro', lakše je održati povjerenje na kratak rok. Uostalom, i sami investitori često donose odluke dugoročno, posebno oko vladinih obveznica", dodao je.

U govoru je Dragi istakao potrebu za "novim fiskalnim jedinstvom" koje će primorati vlade da poštuju znatno stroža pravila.

"Fiskalno jedinstvo će garantovati suštinu fiskalnih pravila i onoga na šta su se vlade do sada obavezale", istakao je Dragi.

Predsjednik ECB je takođe rekao da je zajednička intervencija vodećih svjetskih centralnih banaka usmjerena na povećanje raspoloživosti dolara samo privremena mjera.

Bonus video: