Turska uvela sankcije bivšem savezniku

Muslimanska Turska je nekada bila jedan od najbližih regionalnih saveznika Sirije, a turski premijer Redžep Tajip Erdogan je izgradio čvrst odnos sa Asadom
0 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2011. 21:22h

Turska je u srijedu saopštila da je prekinula sve kreditne transakcije sa Sirijom i zamrzla imovinu sirijske vlade, pridruživši se Arapskoj ligi i zapadnim silama u uvođenju sankcija režimu predsjednika Bašara al-Asada.

Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu je na konferenciji za novinare u srijedu rekao da će Turska, najveći trgovinski partner Sirije i bliskoistočna sila u usponu, takođe blokirati isporuke oružja i vojne opreme Damasku u okviru mjera čiji je cilj da natjeraju Asada da prekine obračun sa demonstrantima.

Visokim zvaničnicima Asadove vlade i biznismenima koji su obezbijedili snažnu podršku vladi, takođe će biti zabranjeno da putuju u Tursku.

Davutoglu je izjavio da će Turska razmotriti uvođenje dodatnih mjera u budućnosti, prenio je Rojters. Zvaničnik ministarstva spoljnih poslova je rekao da sankcije odmah stupaju na snagu.

Potez Turske, nekada bliskog saveznika Sirije, dodatno pojačava pritisak na Asada i uslijedio je nakon što je Arapska liga objavila ekonomske sankcije protiv Damaska.

Vašington zadovoljan

Vašington je pohvalio poteze Turske i pozvao ostale vlade da slijede njen primjer.

Davutoglu je rekao da Turska takođe presijeca veze sa sirijskom centralnom bankom i obustavlja stratešku saradnju dok se u Siriji ne formira nova vlada. Dodao je da je sirijska vlada došla „do kraja puta“.

Ankara je uvijek isticala da se u principu protivi uvođenju sankcija te da one nikad ne bi trebalo da škode običnom narodu.

Muslimanska Turska je nekada bila jedan od najbližih regionalnih saveznika Sirije, a turski premijer Redžep Tajip Erdogan je izgradio čvrst odnos sa Asadom, navodi Rojters.

Međutim, kako se nasilje pogoršavalo, a Asad ignorisao Erdoganove savjete da prekine obračun sa demonstrantima i hitno sprovede reforme, odnosi su postajali sve hladniji i Erdogan je poručio Asadu da podnese ostavku.

Bonus video: